Premium Lock Door Haagse schone handen liepen ploerten en verkrachters er netjes geüniformeerd bij

11 september 2018Leestijd: 3 minuten
Archiefbeeld van een vlag van Islamitische Staat (IS) in Raqqa, Syrië. Foto: AFP

Verspreid over een paar jaar maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken 70 miljoen euro over aan ‘het gematigde gewapende verzet’ in Syrië. Het sprookje is uit. Het blijkt te gaan om terroristische bendes of in elk geval om groepen die volop banden hadden met keiharde jihadisten.

Minister Stef Blok (VVD, Buitenlandse Zaken) berichtte de Kamer vorige week dat de steun zou worden gestaakt. Dit omdat het een riskant programma is gebleken en indirecte steun aan terroristen en jihadisten niet kon worden uitgesloten. Onderzoek van tv-programma Nieuwsuur en dagblad Trouw maakte maandagavond het schandaal in volle omvang duidelijk.

Wat vindt u hiervan? Praat mee met de Stelling van de dag‘Nederland moet zich niet meer bemoeien met buitenlandse burgeroorlogen …’

Het Openbaar Ministerie vervolgt een Nederlandse jihadist die zich in Syrië aansloot bij de rebellen van Jabhat al Shamiyah. Deze club staat niet op de internationale lijst van terroristische groeperingen, maar volgens justitie is wel sprake van jihadisme. Intussen kreeg deze strijdgroep van Buitenlandse Zaken militaire uniformen en pick-uptrucks’. Daarmee heeft de groep zich gemengd in de burgeroorlog. De advocaat van de verdachte kon op tv een glimlach nauwelijks onderdrukken: met deze brisante informatie kan hij zijn cliënt waarschijnlijk vrijpleiten en zorgen dat hij een schadevergoeding krijgt.

Rutte II en III wilden van geen wijken weten

CDA en ChristenUnie tekenen jarenlang bezwaar aan tegen het steunprogramma. Maar het kabinet-Rutte II en tot voor kort Rutte III wilden van geen wijken weten. Het ging immers om non lethal steun voor ‘gematigde gewapende groepen’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw