‘Nederland moet zich niet meer bemoeien met buitenlandse burgeroorlogen …’

11 september 2018Leestijd: 2 minuten
Verwoesting na de westerse bomaanslagen bij Damascus - AFP

De Nederlandse regering steunde in Syrië een terroristische groepering. Dat blijkt uit onderzoek van tv-rubriek Nieuwsuur en dagblad Trouw.

Nederland leverde aan de strijdgroep Jabhat al-Shamiya in 2017 onder meer uniformen en pick-uptrucks. De steun maakte deel uit van een geheim programma onder de naam NLA, wat staat voor non lethal assistance (niet-dodelijke hulpgoederen). Van 2015 tot begin dit jaar zijn via dat programma 22 groeperingen in Syrië voorzien van hulp.

Kabinet besloot te stoppen met steun aan Syrische rebellen

Zaterdag lieten de ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel, D66) in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het kabinet is gestopt met de steun aan Syrische oppositiegroepen. De in totaal 70 miljoen euro voor deze rebellen heeft volgens hen ‘niet het gewenste resultaat’ opgeleverd. ‘Een militaire overwinning van Assad is inmiddels imminent,’ schrijven de ministers. Humanitaire hulp aan Syrische burgers blijft wel doorgaan.

Lees dit commentaar van Robbert de Witt uit 2016 terug

Realisme graag: waarom praten met Assad nodig is

In maart werd al besloten de steun aan andere groeperingen in te trekken.

Lees: Jihadisten domineren: kabinet stopt steun rebellen Idlib

Jabhat al-Shamiya is een van de oppositiegroepen die steun kregen van Nederland. Het Openbaar Ministerie ziet deze groepering echter als een ‘criminele organisatie met terroristisch oogmerk’.

Steun aan verkeerde groepen

Diverse politieke partijen willen opheldering van de regering. Het CDA heeft eerder vragen gesteld over de steun aan groeperingen in Syrië. Ook D66 wijst erop dat de Kamer eerder heeft gewaarschuwd voor het gevaar dat de verkeerde groepen in het conflict steun krijgen.

Lees ook: Waarom Syrische christenen voor Assad kiezen

Wat vindt u? Moet Nederland doorgaan met het steunen van een partij in een burgeroorlog? Of is het risico om de verkeerde kant te kiezen te groot?

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.