Premium Lock Erdogan is de sultan van Lira met vele nullen

15 augustus 2018Leestijd: 4 minuten
Erdogan. Foto: AFP.

Nu de problemen met de Turkse munt lira verergeren, zal het Turkse volk snel ontdekken dat hun grootste probleem Recep Tayyip Erdogan heet, schrijft Afshin Ellian. Het beleid van de ‘sultan’ kenmerkt zich door een grote kloof tussen wensdenken en realiteit.

Turkije is terug bij af. Aan het begin van deze eeuw was de Turkse munt waardeloos. Voor een eenvoudig product moesten miljoenen lira’s worden neergeteld. Oneindig veel nullen leken in Turkije bij de aanduiding van prijzen normaal te zijn. Dat was ook het geval met de Turkse begroting. Sinds Turkije serieus werk maakte van het lidmaatschap van de Europese Unie, ging het beter met de lira. Het vertrouwen van financiële markten was terug. Maar nu is het alweer wekenlang onrustig op de Turkse financiële markten.

Groei Turkse economie niet gebaseerd op reële productiecijfers

Lees het verhaal van de week in Elsevier Weekblad: Zo werkt de lange arm van Erdogan

Beleggers in de valutamarkt kijken met angst en beven naar de verdere ontwikkeling – lees: devaluatie – van de Turkse munt. De groei van de Turkse economie in de voorbije jaren was niet gebaseerd op reële productiecijfers, maar op leningen. Er werd veel geld geleend in buitenlandse valuta’s.

Maar Turkije profiteerde ook van de chaos in het Midden-Oosten, en fungeerde als de grote witwasmachine. Landen en personen die door sancties werden getroffen, konden en kunnen in Turkije hun geld witwassen. Daarvan worden bepaalde mensen rijk. Dat blijkt ook uit het proces dat in Amerika is gevoerd tegen de Turks-Iraanse goudhandelaar Reza Zarrab, die 50 miljoen dollar aan steekpenningen aannam in Turkije.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw