Erdogan externaliseert val van lira: ‘Onze economie wordt aangevallen’

13 augustus 2018Leestijd: 3 minuten
Erdogan - Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zoekt de oorzaak van de val van de Turkse lira bij van alles behalve zichzelf. Volgens hem wordt de Turkse economie van buitenaf aangevallen.

In de Turkse hoofdstad Ankara sprak de president Turkse ambassadeurs toe en benadrukte hij dat Turkije deze ‘aanval’ op de economie zal overwinnen, meldt dagblad Hürriyet. ‘We bevinden ons in een economische belegering.’

‘Lira zal snel stabiliseren’

Maandagochtend daalde de lira tot een nieuw dieptepunt na de vrije val vorige week. De munt daalde nog eens 10 procent ten opzichte van de dollar. De Turkse economie is sterk, zegt Erdogan in een reactie. Volgens hem zal de lira snel op een ‘redelijk niveau’ stabiliseren. Eerder op de dag kondigde de Turkse regering aan accounts op sociale media aan te willen pakken die negatief berichten over de Turkse economie.

Donald Trump en Sauli Niinisto

Lees ook de column van Afshin Ellian: Wordt Trump de Reagan van deze tijd?

Op sociale media wordt  ‘economische terreur’ tegen Turkije gevoerd, meent Erdogan. Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er de afgelopen dagen zo’n 346 accounts geïdentificeerd die posts plaatsten die op ‘provocatieve wijze’ verwijzen naar de verzwakking van de Turkse lira ten opzichte van de dollar.

Wat die actie tegen die accounts inhoudt, is nog niet bekend, maar Erdogan verzekert: ‘Verraders zullen worden gestraft.’ De regering sprak eerder van ‘juridische stappen’.

Slachtoffer van een complot

Dit jaar alleen al daalde de Turkse lira al 40 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De fors goedkopere nationale munt betekent dat de toch al fikse inflatie in het land verder dreigt op te lopen. Daardoor wordt het leven voor Turkse burgers steeds duurder. De lira staat mede onder druk door zorgen over het oplopende conflict tussen Turkije en de Verenigde Staten, mede wegens de detentie van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson. De Verenigde Staten nemen de nodige maatregelen tegen Turkije omdat het land weigert de voorganger vrij te laten. Vorige week reageerde Erdogan op de sancties die de Amerikaanse regering oplegde aan de Turkse minister van Justitie Abdulhamit Gül en minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu. Hij kondigde aan eventuele tegoeden van de Amerikaanse ministers van Justitie en Veiligheid in Turkije te laten bevriezen.

Erdogan haalde afgelopen weekeinde ook nog eens hard uit naar Amerika. Zo zei hij dat Turkije in een ‘economische oorlog’ is verwikkeld en gelooft hij dat zijn land slachtoffer is van een complot. Ook wees hij een regeling met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) af. Zondag riep de president Turken voor de derde dag op rij op om hun euro’s en dollars in te wisselen voor lira’s. ‘Wat niet is gelukt met provocaties en een staatsgreep, proberen ze nu met geld,’ aldus de Turkse president.

De Turkse minister van Financiën en tevens schoonzoon van Erdogan Berat Albayrak kondigde aan maandag met een actieplan te komen om de lira te ondersteunen. ‘Onze instituties zullen de nodige stappen ondernemen en die delen met de markt,’ aldus Albayrak. De inhoud van dat actieplan is nog altijd niet bekend.