Turkije

Erdogan witheet: hielp hij Iran sancties omzeilen?

30 november 2017Leestijd: 2 minuten

Een Turks-Iraanse goudhandelaar heeft voor een jury in New York verklaard dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan Iran persoonlijk heeft geholpen om Amerikaanse sancties te omzeilen. De Turkse president reageert woedend en ontkent in alle toonaarden.

Volgens deze goudhandelaar, Reza Zarrab, gaf Erdogan goedkeuring aan een transactie in een zakelijke constructie waarmee de sancties werden vermeden.

Witwassen van sommen geld voor Iran

De goudhandelaar Reza Zarrab helpt de Amerikaanse aanklagers in een zaak tegen een Turkse bankier die wordt beschuldigd van het witwassen van sommen geld voor Iran tussen 2010 en 2015. Erdogan was premier van Turkije toen hij Iran zou hebben geholpen. Zarrab bevond zich in regeringskringen.

De zaak ligt uiterst gevoelig, omdat de Amerikaanse president Donald Trump Iran juist veel harder wil aanpakken en altijd van plan is geweest het atoomakkoord op te blazen – iets dat hij tot dusver nog niet heeft gedaan. Voor het akkoord, dat in de zomer van 2015 werd gesloten, waren er nog tal van sancties van kracht. Wat het natuurlijk extra saillant maakt, is dat Turkije een NAVO-bondgenoot is.

Ankara spreekt van een ‘Amerikaans complot’

Het is Ankara er dan ook alles aan gelegen alles te ontkennen. En dat doet Erdogan dan ook. Hij zei donderdag op een besloten bijeenkomst van zijn AK-partij dat hij de Amerikaanse sancties niet heeft geschonden en altijd ‘het juiste’ heeft gedaan in de handel met Iran. ‘De wereld draait niet alleen maar om de Verenigde Staten. We hebben nu eenmaal handel- en energierelaties met Iran,’ sneerde de Turkse leider. Erdogan is dus duidelijk nerveus.

Dat hij dat nu pas echt zenuwachtig is. heeft te maken met een belangrijke ontwikkeling deze week. Goudhandelaar Zarrab werd van het ene op het andere moment van hoofdverdachte de belangrijkste getuige. Hij bekende namelijk schuld en zei bereid te zijn samen te werken met de aanklagers. Ankara spreekt van een ‘Amerikaans complot’. Maar ze zullen deze samenzwering doorstaan, zegt de top van de AK-partij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.