Arthur van Leeuwen Premium Corner

Onderwijsinspectie is toe aan zelfinspectie

05 juli 2018Leestijd: 3 minuten

Door de recente examenaffaires ligt de Onderwijsinspectie onder vuur. Het verwijt ‘falend toezicht’ is snel gemaakt, maar er liggen wel twee vragen. Eén: heeft de inspectie zicht op de handelwijze van schoolbesturen? Twee: houdt ze de kwaliteit van het onderwijs zelf afdoende in de gaten?

Drie scholen trokken de aandacht met kwesties rond de examinering. Op het VMBO Maastricht, waarin het Porta Mosana College en Sint-Maartenscollege opgingen, krijgen 354 leerlingen hun diploma niet omdat niets deugde van de schoolonderzoeken. Het Rijswijks Lyceum ontsloeg docenten omdat zij leerlingen illegaal aan hogere examencijfers hielpen. En op het Vreewijk Lyceum in Rotterdam zakten belachelijk veel leerlingen voor hun eindexamen en zijn door leerlingen schoolexamens gestolen en verspreid. Hoe kan dat?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.