Philip van Tijn Premium Corner

Meisjesbesnijdenis en jihad ‘algemeen nut’? Gotspe!

03 juni 2018

ANBI is de afkorting van Algemeen Nut Beogende Instellingen. Een zogeheten ANBI-status levert fiscale voordelen op, voor zowel de gevende als de ontvangende instelling; dat komt ruwweg neer op ongeveer 30 procent van de donatie of subsidie.

Als bestuurder van instellingen heb ik er redelijk veel mee te maken (gehad), aan beide zijden. Ik weet dat je aan nogal wat voorwaarden moet voldoen en zeker de laatste jaren is de fiscus behoorlijk streng.

Zo ben ik voorzitter van een kleine stichting, voortgekomen uit een legaat, waarvan het bestuur uit alleen maar keurige en wetsgetrouwe mensen bestaat (ik sluit mezelf objectief even uit); ook is het record  van deze instelling vlekkeloos. Door een administratieve fout is de ANBI-status verloren gegaan en het blijkt verduiveld moeilijk om deze terug te krijgen. Hoho meneer, dat gaat zomaar niet, dat moet u wel even waarmaken.

Cijfers over ANBI-status moskeeën bleken schokkend

Dezer dagen heeft de ANBI-status nogal wat publiciteit gekregen. Het begon met Kamervragen door de eigenzinnige CDA’er Pieter Omtzigt waarop staatssecretaris Menno Snel (D66) antwoorden gaf alsof het de Kroonjuwelen betrof, waarna Elsevier Weekblad er veel aandacht aan besteedde en geleidelijk werd het een Kwestie.

 

Uit Snels antwoorden, hoe omzichtig ook geformuleerd, bleken schokkende cijfers. Vooral met de publicatieplicht – een wezenlijke voorwaarde – wordt nogal eens een loopje genomen. Dat leidde in een aantal gevallen tot intrekking van de ANBI-status.

Maar nu. Dat lot trof één op de vijf niet-religieuze instellingen. Maar van de 2.955 godsdienstige ANBI’s  bleken 1.139 niet aan de voorwaarden te voldoen, met als resultaat één (1, uno, un) intrekking. Je hoeft geen statisticus te zijn om bij deze verschillen toeval te kunnen uitsluiten. Het gaat hier om diverse religies, maar de harde cijfers laten zien dat de scores van de islamitische instellingen relatief en absoluut veel slechter zijn dan van de overige.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.