toeslagen Premium Corner

Snel verdedigt geheimhouden stukken in toeslagenzaak

16 mei 2018

De Belastingdienst heeft in een grote zaak over vermeende toeslagenfraude notities van medewerkers van de Belastingtelefoon achtergehouden. Dit terwijl de advocaat van tientallen getroffen gezinnen diverse keren had gevraagd om vrijgave van die notities.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Kamer vindt het vanzelfsprekend dat burgers inzage krijgen in de telefoonnotities. Het gaat immers om de verslagen van hun gesprekken met verscheidene medewerkers van de Belastingtelefoon.

Maar staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) wil de gespreksverslagen niet zomaar vrijgeven. Ook wil hij niet ingaan op het geheimhouden van de notities in de nog lopende procedure over het ten onrechte intrekken van kinderopvangtoeslag.

Handelen van de dienst Toeslagen was buiten proportie

De Belastingdienst stond flink onder druk na onthulling in 2013 van de zogenoemde Bulgarenfraude, waarbij fraude werd gepleegd met zorg- en huurtoeslagen, en zette daarna in op strenge controles. In 2013/2014 sloegen de controles flink door. Toeslagen werden volledig stopgezet terwijl er alleen maar een vermoeden van misbruik bestond.

In de zaak waar het hierom gaat kregen 232 gezinnen opeens helemaal geen toeslag meer omdat de dienst Toeslagen misbruik vermoedde. Het vermeende misbruik werd niet nader onderzocht en er was ook geen overleg met de betrokkenen. Daarna werd het de gezinnen ook nog eens moeilijk gemaakt om bezwaar te maken tegen het stopzetten van de kinderopvangtoeslag. Zie het artikel Weer onschuldige ouders benadeeld door fiscus.

De voorganger van staatssecretaris Snel, Eric Wiebes (VVD), erkende vorig jaar dat er grove fouten zijn gemaakt.

Sinds medio 2016 kan een toegekende toeslag niet meer zomaar worden stopgezet. De toeslag kan in twijfelgevallen alleen worden opgeschort. Er moeten dan wel duidelijke aanwijzingen zijn dat de toeslag ten onrechte is geclaimd.

Uit een Kamerbrief van Snel blijkt overigens dat de toeslagfraude maximaal 8 miljoen euro bedraagt, terwijl de toeslagen ongeveer 11 miljard euro kosten. Er zijn enkele tientallen mensen van de Belastingdienst ingezet op het bestrijden van toeslagfraude. De Kamer vraagt zich af of de fiscus niet beter achter belastingontduikers kan aangaan, maar Snel weet niet hoeveel belastingontduiking eigenlijk ‘kost’.

Belastingplichtige heeft een zwakkere positie

De fiscus beschikt natuurlijk over allerlei (interne) informatie, die een belastingplichtige goed kan gebruiken in een procedure. Als een belastingplichtige niet alle stukken krijgt van de Belastingdienst, dan verslechtert zijn bewijspositie. Hij kan dan de beslissingen van de fiscus niet goed aanvechten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.