Premium Lock Wees de fiscus te slim af

12 december 2017Leestijd: 3 minuten
De Belastingdienst. - Foto: ANP

U kunt nog actie ondernemen om belasting te besparen in 2018 en verder, maar dan moet u er wel snel bij zijn.

Het einde van het jaar nadert. Hoog tijd om nog een keer goed naar uw financiën te kijken. Wat kunt u, op de valreep van 2017, nog doen om de fiscus te slim af te zijn?

 

Wat betekent het Haagse nieuws voor uw portemonnee? Gaan de belastingen ooit écht omlaag? Blijf op de hoogte. Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

 

Voorbeeld van de Belasting Update

Het peilmoment van de Belastingdienst

Om te beginnen moet u goed naar uw vermogen kijken. Zelf associeert u 1 januari misschien vooral met het Nieuwjaarsconcert, familiebezoek en het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen, maar voor veel regelingen is het een cruciale datum met verstrekkende gevolgen.

Het is het peilmoment voor de Belastingdienst om de omvang van uw vermogen vast te stellen en daarmee bepalend voor het bedrag aan vermogensrendementsheffing dat u moet betalen. Het kan dus lonen om het vermogen te drukken.

Zorgen dat de schade later meevalt

Realiseer u wel dat het vermogen op 1 januari 2018 geen gevolgen heeft voor de belastingaangifte die u volgend jaar moet doen. Daarvoor is het vermogen op 1 januari 2017 maatgevend, en daar kunt u niets meer aan veranderen.

Zorgen dat de schade later meevalt, kan wel. Hebt u veel spaargeld en een hoge hypotheek? Overweeg dan een deel van het slecht renderende spaargeld te gebruiken om de hypotheek af te lossen. U betaalt daardoor minder heffing in box 3 en minder hypotheekrente.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.