Premium Lock Logica ver te zoeken bij feest- en gedenkdagen

06 mei 2018Leestijd: 3 minuten
Nationale herdenking vanuit torentje Paleis - ANP

Aanstaande woensdag gaat de vlag weer uit, voeren trams en bussen vlaggetjes, is er een bijzondere bijeenkomst in de Ridderzaal. En de dag wordt afgesloten met het traditionele Europa Concert op de Amstel, in aanwezigheid van het koninklijk paar. ‘Heb ik iets gemist?’ zult u zich afvragen. Nee, want bovenstaande zinnen hebben niets met de realiteit te maken.

Weliswaar is 9 mei sinds 1985 bestempeld als Dag van Europa (omdat op 9 mei 1950 de eerste paal werd geslagen voor wat nu de EU is), maar dat is iedereen ontgaan. Behalve in Brussel, want de Europese ambtenaren, die al zo veel tekort komen, hebben dan een vrije dag.

Onze kalender zit vrij vol met feest- en gedenkdagen. De meeste daarvan hebben een religieuze oorsprong, waarvan blijkens onderzoeken heel wat mensen de betekenis niet meer kennen. En omdat we feest- en gedenkdagen hebben van zowel katholieke als protestantse snit en ook nog twee Kerst-, Paas– en Pinksterdagen erkennen, hebben we er meer dan waar ook. En als we even niet op onze hoede zijn, komt daar nog een islamitische feest- of gedenkdag bij.

Kennelijk geen ruimte meer voor historische feest- en gedenkdagen

Omdat er al zoveel religieuze bijzondere dagen zijn, is er kennelijk geen ruimte meer voor historische feest- en gedenkdagen. Veel verder dan Alkmaars, Leidens en Groning(en)s Ontzet komen we niet, maar die worden alleen lokaal gevierd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw