Jelte Wiersma Premium Corner

Arme Nederlanders: met Pasen gedwongen naar bouwmarkt

01 april 2018Leestijd: 4 minuten

Het zal dit Paasweekeinde weer een koddig gezicht zijn. Nederlanders die hun vrije tijd gebruiken voor bezoek aan een bouwmarkt. Het gepruts en geklungel van de amateurbouwvakkers is vaak aandoenlijk. Zeker als een echtpaar probeert de net gekochte planken in de gezinsauto te stoppen, denkt de waarnemer: ‘Doe het niet, huur iemand in.’ Maar door onnavolgbaar overheidsbeleid waar bijna alle partijen in de Tweede Kamer voor zijn, kunnen burgers vaak niet anders.

Het televisieprogramma Help, mijn man is een klusser! (RTL 4) loopt al sinds 2008. Nederland blijkt een onuitputtelijke bron van vooral mannen die hun eigen verbouwingen niet afmaken, waarna hun wanhopige vrouwen de hulp inroepen van presentator John Williams en de handige broers Ronald en Marcel Auerbach.

RTL is natuurlijk razendslim. Tussen 1992 en 2004 zond RTL het programma Eigen Huis & Tuin uit. Daarin toonden bouwvakker Nico Zwinkels en hovenier Rob Verlinden wekelijks aan een miljoen kijkers hoe mooi je huis en tuin kunt maken.

Meer over RTL: Lees deze messcherpe column van Syp Wynia uit Elsevier Weekblad: Diversiteit kan ook klanten wegjagen

Dat lukt inderdaad, als je Nico en Rob bent. Maar dat zijn de meeste Nederlanders niet. De meeste Nederlanders zijn gemeenteambtenaar, ICT’er of meubelverkoper. Deze argelozen zijn er eerst door Eigen Huis & Tuin toe aangezet om te gaan klussen, want dat ziet er met Rob en Nico makkelijk uit, om daarna te worden gered door John Williams. Zo houdt RTL zijn klanten vast.

Gerommel van klussende Nederlanders is gevolg van uitkeringsparadijs

Maar de grote boosdoeners zijn natuurlijk niet Nico en Rob. En de oplossing ligt niet in handen van John Williams en de broers Auerbach. Nagenoeg alle politieke partijen zijn verantwoordelijk voor het koddige en aandoenlijke gerommel van de klussende Nederlander.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.