Gertjan van Schoonhoven

Friezen, niks heroïsch aan ‘volksverzet’ intocht Sinterklaas

20 november 2017Leestijd: 2 minuten

Als je sommige media moet geloven, en ook een paar honderd schreeuwers op Twitter, wonen de verzetshelden van deze tijd in en rond het pittoreske Friese plaatsje Dokkum. Deze Friezen hielden zaterdag, voorafgaand aan de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum, op de A7 twee bussen tegen met daarin demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Op het heroïsche karakter van dit ‘volksverzet’ is wel wat af te dingen.

Demonstreren is nog altijd een grondrecht in Nederland. Actiegroepen die anderen beletten dit grondrecht uit te oefenen, zoals zaterdag onderweg naar Dokkum gebeurde, zitten zélf hartstikke fout.

Of Kick Out Zwarte Piet nou een vervelend clubje ‘zeurpieten’ is of niet, doet er in dit verband helemaal niet toe. De actiegroep had het volste recht om in Dokkum te demonstreren. Grondwettelijk, en ook qua openbare orde. Er was door de autoriteiten keurig een plekje voor ze gereserveerd langs het intochtparcours.

Natuurlijk mag je bij nationale intocht demonstreren!

Ook inhoudelijk hadden de activisten het volste recht om in Dokkum te zijn. Het zelfbenoemde Friese ‘volksverzet’ doet het voorkomen of de intocht een Dokkumse aangelegenheid was, die door zijn zogenaamd ‘ludieke’ sabotage-actie van vreemde (‘randstedelijke’) smetten vrij werd gehouden.

Lees ook deze blog van Afshin Ellian: stop de verstoring van het kinderfeest!

Zo van: ‘wij’ hier in Friesland willen alleen Zwarte Pieten, en niks anders. Oprotten met je ‘randstedelijke’ opvattingen. Maar de intocht in Dokkum was niet meer en niet minder dan de nationale  intocht, niet een Fries onderonsje. De intocht was dus van iedereen, óók van demonstranten uit de Randstad die tegen (deze) Zwarte Piet zijn. Punt.

Claim ‘volksverzet’ is twijfelachtig

Los daarvan is de claim van het Friese ‘volksverzet’ dat het namens ‘de’ Friezen spreekt en handelt, nogal twijfelachtig. Zoals in de ‘Randstad’ lang niet iedereen de opvattingen deelt van Kick Out Zwarte Piet (allesbehalve zelfs), zo deelt in Friesland ongetwijfeld lang niet iedereen de opvattingen van het zelfbenoemde ‘volksverzet’.

Dat sommige media enthousiast meedoen aan de suggestie dat er in Nederland rond Zwarte Piet sprake is van een uiterst bedreigende ‘cultuuroorlog’ die ‘verzetsdaden’ als die van het clubje Dokkumers rechtvaardigt, is helemaal bizar. Twee bussen met mensen die Zwarte Piet niet zien zitten – veel meer is er niet aan de hand.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.