Servaas van der Laan

Iedereen wil in de armste wijk van Nederland wonen

27 september 2016

Crooswijk in Rotterdam is de armste wijk van Nederland, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Maar dan wel de populairste armenwijk van Nederland, ziet bewoner van Nieuw-Crooswijk Servaas van der Laan: er is een enorme metamorfose aan de gang.

Volgens het SCP leeft ruim 30 procent van de inwoners van het postcodegebied 3034  onder het ‘niet-veel-maar-toereikendcriterium’.

Dit betekent dat ruim een kwart van de Crooswijkers moeite heeft om basale zaken als voedsel, kleren en wonen te bekostigen, niet vaak op vakantie kan en meestal geen contributie voor de sportvereniging kan betalen. Het SCP zet wel een disclaimer bij de cijfers. Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Meest recent betekent in dit geval 2013: drie jaar geleden.

Beeld van een getto

Die disclaimer moet de redactie van NRC Handelsblad hebben gemist. Het blad stuurde maandag een verslaggeefster naar de arme stumpers in Crooswijk om de cijfers van het SCP te illustreren in de vorm van een reportage. ‘Er staan vaak vuilniszakken, mensen schreeuwen naar elkaar, ’s avonds laat is er nog harde muziek van een klein buurtgebouw op het veld,’ zegt een stel dat net voor een prikkie een huis heeft gekocht in de wijk. Twee andere vrouwen beklagen zich over het getoeter en het geschreeuw in de buurt. Het beeld van het getto is bevestigd.

Alles wat in de krant staat is waar, totdat er een artikel verschijnt over je eigen buurt. Dat de cijfers drie jaar achter lopen op de werkelijkheid maakt in het geval van Crooswijk nogal een verschil. In Nieuw-Crooswijk, het noordelijke deel van de wijk, is sinds een paar jaar een enorme metamorfose aan de gang. Hele straten, die oorspronkelijk op de slooplijst stonden, zijn verkocht aan projectontwikkelaars en particulieren die de huizen grondig hebben gerenoveerd.

 

Investeerder moest zijn telefoon uitzetten

In de Paradijslaan maakte een projectontwikkelaar industriële lofts en verkocht die vanaf 200.000 euro aan Rotterdammers die nou niet bepaald onder de armoedegrens leven. In omliggende straten zijn vergelijkbare ontwikkelingen aan de gang. Een investeerder kondigde onlangs in een summier berichtje op Facebook aan dat hij binnenkort een aantal huizen gaat opknappen en verkopen. Hij moest zijn telefoon uitzetten, omdat hij werd platgebeld door vele honderden geïnteresseerden.

Bij woningcorporatie Woonstad, die een deel van de huizen aanbiedt aan particulieren als ‘kluswoningen’, staan intussen meer dan 150 mensen op een wachtlijst. Onlangs werd een klushuis verkocht voor 35.000 euro boven de vraagprijs. Midden in Crooswijk bouwt Woonstad aan het Paradijshof: stadstuinwoningen vanaf een vraagprijs van 320.000 euro.

Even verderop ontstaat het Huis van Verlangen: 50 huizen vanaf 295.000 euro.  Bij het ‘hipstercafé’ Croos barst het in het weekend van de gezinnen. Het café is populair onder inwoners van het nabijgelegen en veel chiquere Kralingen die dagelijks bij het personeel informeren naar de mogelijkheden om een huis te bemachtigen in Nieuw-Crooswijk.
Tegelijkertijd blijft er in de wijk ook ruimte voor sociale huurwoningen die worden opgeknapt of zelfs nieuw gebouwd.

Als de collega van NRC iets langer de tijd had gekregen, was ze ongetwijfeld met dit verhaal thuisgekomen. De papieren werkelijkheid van het SCP blijkt weerbarstiger in het echt. Als Crooswijk echt de armste wijk is, dan is het toch zeker wel de populairste armenwijk van Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.