Weinig reden tot spot: nominatie Clinton is echt uniek

08 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Hillary Clinton is weinig geliefd, maar sleepte de nominatie wel binnen - bron:AFP

Dit zullen we de komende tijd tot vervelens toe horen: hoe uniek het wel niet is dat Hillary Clinton als eerste vrouw is verkozen tot Democratische kandidaat voor het presidentschap. En als de Amerikaanse kiezer haar op 8 november aanwijst als president, zal dat nog ‘unieker’ worden gevonden.

Toch is er weinig reden om raillerend te doen. Clinton heeft zich met haar nominatie een goede kans op de hoofdprijs verzekerd, en van een plek in de Amerikaanse geschiedenis die zijn gelijke niet kent. Inderdaad uniek, dus.

Hillary Clinton viert zege, maar Bernie Sanders gaat tóch door. Waarom? Lees meer >''

Uitputtingsslag

Barbara Bush, de vrouw van oud-president George H.W en de moeder van George W. en Jeb,  heeft gezegd dat het nogal bizar is dat de leden van twee families, de Bushes en de Clintons, zoveel jaren vrijwel achtereen het Witte Huis bezet houden. Monarchale trekjes in een republiek noemen de commentatoren dat al gauw.

Maar dan vergeten ze toch dat koningen, om op hun troon terecht te komen, niets anders hoeven te doen dan minzaam te wuiven en in de juiste wieg geboren te worden. Voor de Clintons en de Bushes geldt dat zij om elke kiezer moeten strijden en lang niet altijd met succes. Zo verloor Hillary Clinton in 2008  de uitputtingsslag van de voorverkiezingen van de huidige president, Barack Obama.

Primeurs zijn op

Elsevier verkiezingsavond
Op woensdag 15 juni praten onder meer het Amerikaanse congreslid Bill Huizenga en columnist Derk Jan Eppink in de Rode Hoed in Amsterdam over de ‘spannendste race op aarde’.  Meer info en tickets> 

Voor het eerst een zwarte man in 2008 als president, nu wellicht acht jaar later de eerste vrouw. De mogelijkheden van een primeur raken op en dat is natuurlijk een gezonde ontwikkeling. Wellicht dat in 2036 de kleinzoon van Witte Veer, de hoofdman van de Apachen, een geslaagde gooi doet naar het Witte Huis. Die komt waarschijnlijk na een latino, maar dan zijn de primeurs ook wel op.

Clinton wordt gewaardeerd, maar is niet geliefd. Haar uitstraling schommelt tussen die van een ijskast en een magnetron. Maar zij kent haar zaken. Toen haar man Bill (steun en last tegelijk) in 1993 president werd, zei Hillary dat zij niet van plan was thuis te blijven en brownies te maken. Ze heeft woord gehouden en hoe.