Eric Vrijsen

Alleen nieuw Verlosser-scenario lijkt PvdA te kunnen redden

02 mei 2016Leestijd: 2 minuten

PvdA-leiders die op de verjaardag van hun partij Elsevier gaan citeren. Het moet niet gekker worden!

Op 9 april schreef Elsevier in het artikel ‘Hoe PvdA telkens het eigen succes verpest’ het volgende: ‘Hebben VVD’ers een compromis gesloten, dan vieren ze het resultaat in een café. CDA’ers gaan naar het café om te bespreken of alles wel evenwichtig is. PvdA’ers zitten thuis te kniezen om wat ze hebben ingeleverd.’

Op het PvdA-feest van 1 mei zei Diederik Samson: ‘Na het sluiten van een zwaarbevochten compromis gaat de VVD naar de kroeg, terwijl wij onze knopen tellen en vaststellen wat we hebben gemist.’

2015-04-11 14:40:02 NIEUWEGEIN - PvdA-leider Diederik Samsom tijdens de politieke ledenraad van de PvdA. De leden bespreken de recente verkiezingscampagne en de resultaten van de provinciale verkiezingen in maart. ANP BART MAATHoe PvdA telkens het eigen succes verpest
Lees verder >

Daarin klonk een zekere moedeloosheid door. Ontevredenheid zit ingebakken in de PvdA en treft ook de eigen partij. De zwaarmoedigheid verklaart waarom de PvdA het in de peilingen zo slecht doet. Kiezers houden niet van gesomber. Ze willen een partij die iets fatsoenlijks voorstelt en dingen realiseert.

Drammen

De PvdA wil in een coalitie altijd nóg verder onderhandelen en blijft drammen. Dat kan alleen als je ontevreden blijft doen over wat je reeds bereikte. Politici begrijpen dat, kiezers niet. PvdA-politici proberen het electoraat te bereiken met de steeds holler klinkende frase ‘Ik ben trots op…’

Dat werkt niet meer. Misschien lukt het nog wel met het Verlosser-scenario. Na de verkiezingsnederlaag in 2002, kwam er een nieuwe ster als PvdA-leider, namelijk Wouter Bos. Hij deed het goed in 2003 en 2006, maar net niet goed genoeg om premier te worden.

Vlak voor de verkiezingen van 2010 lanceerde Bos een opvolger, Job Cohen, als de nieuwe verlosser. Cohen deed het goed als lijsttrekker, maar net niet goed genoeg om premier te worden. In 2012 gaf hij het stokje door aan Samsom, die goed campagne voerde, maar ook weer net niet goed genoeg.

Optimisme

Drie keer op rij straalde de PvdA aan de vooravond van de verkiezingen met een nieuwe lijsttrekker optimisme uit. Dat was nieuws na al dat gesomber, en de media trapten er telkens in.

Samsom wil nu doorgaan, maar bij de verkiezingen 2017 schuift de PvdA wellicht toch Ahmed Aboutaleb of Lodewijk Asscher naar voren. Van de PvdA kun je veel zeggen, maar ze blijven het proberen. Dat is een felicitatie waard. Proficat met je zeventigste, PvdA. Doorgaan jongens, doorgaan!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.