Gertjan van Schoonhoven

Geen wonder dat formatie zo oeverloos lang duurt

06 september 2017

Hoewel al best oud, is een aardig inkijkje in het politieke bedrijf nog steeds Blinde ambitie van Eduard Bomhoff, over het noodlottige eerste kabinet-Balkenende van CDA, VVD en LPF. Dankzij dit werkje kennen we niet alleen allerlei sappige details over de slaande ruzies binnen de LPF, maar ook over de soms enorme irritaties tussen de bewindslieden van VVD en CDA. Vooral de ‘tegeltjeswijsheden’ van CDA-minister en intellectueel Piet Hein Donner (Justitie) werkten nogal eens op de zenuwen van prominente VVD-ministers als Hans Hoogervorst.

Welnu, de VVD’ers en zeker ook de D66’ers die naar alle waarschijnlijkheid over een tijdje in het derde kabinet-Rutte gaan zitten, kunnen hun borst natmaken. De HJ Schoo-lezing die CDA-leider Sybrand van Haersma Buma maandagavond in Amsterdam hield op uitnodiging van Elsevier Weekblad, maakt duidelijk dat die liberale partijen, met hun nogal rooskleurig individualistische mensbeeld, de komende vier jaar een hoop grondige levensbeschouwelijke discussies te wachten staat – als ze het zo lang volhouden.

Buma spreekt de HJ Schoolezing uit: ‘Verwarde tijden die om richting vragen’
Verwarde tijden!’ die om richting vragen'Verwarde tijden!' die om richting vragen
Dit boek bevat de uitgebreide, geannoteerde en geïllustreerde versie van de negende
HJ Schoo-lezing van Elsevier Weekblad die CDA-leider Sybrand Buma maandagavond 4 september 2017 heeft gehouden in de Rode Hoed in Amsterdam.
Bestel het hier.

Nederland in zijn grondslag een christelijk land

VVD en D66 zullen waarschijnlijk niet heel blij zijn geworden van Buma’s niet zelden wat snerende oneliners (‘Vrijheid en gelijkheid zijn niet de basis van onze samenleving’; ‘Nederland is in de filosofische betekenis in zijn grondslag nog steeds een christelijk land’) en evenmin van het fundament van zijn betoog: dat niet het individu de basis van onze samenleving is, maar juist de gemeenschap. Dat is dus zo duidelijk als wat: als het derde kabinet-Rutte er komt, zal het een kabinet zijn met twee fundamenteel verschillende zielen in de borst: optimistisch liberaal versus sceptisch conservatief.

Buma wilde na afloop van zijn doorwrochte lezing niet echt op deze kwestie ingaan, maar het is heel waarschijnlijk dat deze verschillen moeilijker glad te strijken zullen zijn dan de verschillen tussen VVD en PvdA in het vorige kabinet. Dat kon de sterk materiële kwesties tegen elkaar ‘uitruilen’ en zo overleven. Maar hoe moet je in vredesnaam splijtende immateriële kwesties, zoals voltooid leven, ‘uitruilen’ als mens- en maatschappijbeeld van de coalitiegenoten echt fundamenteel anders zijn? Geen wonder dat de formatie zo oeverloos lang duurt….

Maar goed, we gaan het zien. Gelukkig is CDA-leider Sybrand Buma niet alleen de man van Paulus en Groen van Prinsterer, maar ook van de zogeheten ‘bumor’. Hij, én het derde kabinet-Rutte, zullen die ‘bumor’ nog hard nodig hebben.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.