Premium Lock EU moet veel meer investeren in Afrika. Zonder opgeheven vingertje

27 september 2023Leestijd: 3 minuten
De economieën in Afrika zijn bezig met een inhaalslag. Foto: Getty Images

Als Europa zich niet bekommert om Afrika, komt de eigen welvaart in het geding, waarschuwt René van Rijckevorsel.

De Singaporese geopolitiek deskundige Kishore Mahbubani zegt het al jaren: ‘De bevolkings­explosie in Afrika wordt dé uitdaging van de 21ste eeuw voor Europa. Als Afrika zich economisch niet ­ontwikkelt, zullen Afrikanen massaal op bootjes naar Europa blijven komen.’

bedrijfsleven bij de Europese Unie zegt: ‘Er zijn twee grote geopolitieke vragen voor de EU. Eén: hoe moeten we ons opstellen in het conflict tussen China en Amerika? Twee: hoe gaan we om met Afrika?’

Over 30 jaar is omvang Afrikaanse bevolking bijna verdubbeld

De cijfers spreken boekdelen. Over dertig jaar is de Afrikaanse bevolking (nu 1,4 miljard) bijna verdubbeld. Betaald werk is schaars. Gevolg is dat steeds meer jonge Afrikanen elders de welvaart zullen opzoeken. Juist: vooral in de EU. Geef ze eens ongelijk.

Het besef dat Afrika bepalend is voor de toekomst van de EU begint langzaam in te dalen in Brussel. In elk geval bij de machtige vo0rzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. ‘We moeten tegenover Afrika dezelfde eenheid tonen als we deden ten aanzien van Oekraïne. We moeten ons concentreren op samenwerking met legitieme regeringen en regionale organisaties. Dit is van direct belang voor Europa – voor onze veiligheid en welvaart,’ zei ze onlangs in haar State of the Union-rede in Straatsburg.

Investeren in Afrikaanse landbouw, mijnbouw en industrie

Geld is het beste smeermiddel voor die eensgezinde samenwerking. Geen ontwikkelingshulp, maar directe en indirecte investeringen in de Afrikaanse landbouw, mijnbouw en industrie. De 1,4 miljard Afrikanen verdienen samen nog geen 3 biljoen euro. De 450 miljoen EU-inwoners brengen ruim vijf keer meer bij elkaar.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw