‘Ombudspolitiek is mét burgers denken in oplossingen’

17 oktober 2020Leestijd: 3 minuten
Richard de Mos en Peter Plasman over politieke partij Code Oranje. Foto: ANP

De gevestigde orde heeft een ‘boodschappendemocratie’ ontwikkeld, die uitgaat van het eigen gelijk. Het gevolg is dat steeds meer kiezers zich afkeren van de oude politiek, schrijft Richard de Mos, lijsttrekker van de nieuwe, landelijke politieke partij Code Oranje.

Op deze site schreef de door mij zeer gewaardeerde Gerry van der List over de in zijn ogen irreële pretenties van ombudspolitiek. Dat vraagt om een reactie. Zeker in een week waarin we het 54-jarige bestaan van D66 ‘vieren’. Want juist de door hen bij grofvuil gezette kroonjuwelen, zoals het bindend referendum en de gekozen burgemeester, zijn ingrediënten voor een voor bewoners op maat gesneden democratie: een die aansluit bij hun manier van leven.

Richard de Mos (1976) was tot en met 2012 Tweede Kamerlid voor de PVV. Daarna richtte hij de Haagse politieke partij Groep De Mos/Hart voor Den Haag op. Momenteel is hij fractievoorzitter van die partij in de Haagse gemeenteraad. Code Oranje is een nieuwe landelijke partij, mede opgericht door De Mos.

 

Ingezonden opinieartikelen worden geselecteerd door de redactie, maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van Elsevier Weekblad.

De gevestigde orde heeft een ‘boodschappendemocratie’ ontwikkeld, die uitgaat van het eigen gelijk. Het gevolg is dat steeds meer kiezers zich afkeren van de oude politiek. Ze stemmen niet, ze stemmen in toenemende mate op een anti-establishmentpartij of ze stemmen niet van harte op de minste slechte partij.

Om de steeds groter wordende kloof tussen politiek en burger te dichten, houden wij een pleidooi voor een radicale koerswijziging: van top-down naar bottom-up, waarbij we burgers meer directe invloed geven, teneinde grote groepen mensen opnieuw bij de politiek te brengen en samen met hen iets van de grond af op te bouwen.

Volksvertegenwoordiging moet luisteren naar het volk

Inwoners van Nederland denken en beslissen niet meer vanuit een (traditionele) ideologie en met het plaatsen van thema’s in conservatieve, socialistische, liberale of religieuze kaders. Mensen in het land willen volksvertegenwoordigers die naar ze luisteren, die alles in het werk stellen om te komen tot concrete oplossingen van de door hen aangedragen problemen. En problemen heeft dit land genoeg.

Het Haagse Malieveld stond vol met demonstrerende boeren, zorgmedewerkers, leraren, bouwvakkers en andere ondernemers. Dat was omdat er óver hen wordt beslist, in plaats van samen mét hen. Wij willen dat de samenleving de politieke agenda stuurt. Daarom pleiten wij voor bindende referenda, meer transparantie, de gekozen burgemeester, burgertoppen en burgerbegrotingen. Wij gaan voor meer democratie en meer zeggenschap. Zo bouwen we aan het échte verhaal van Nederland, een verhaal dat wordt gemaakt door de actieve en ondernemende inwoners van ons land.

De gevestigde partijen zijn doodsbang voor de stem des volks. Wij niet! Zet de stembureaus en de mobiele telefoons – met mooie DoeMeeApps – maar open en laat Nederlanders stemmen over prangende onderwerpen als de opvang van vluchtelingen, de genomen klimaatmaatregelen en de invloed van de Europese Unie.

Oranje-draadje

De constatering van Van der List dat wij geen zin hebben in een verkiezingsprogramma is hiermee voor twijfelaars misschien nog niet voldoende weerlegd. Dus presenteert Code Oranje dit najaar haar Oranje-draadje, een concrete agenda waarbij wij ons hard maken voor het versterken van de democratie en de rechtsstaat. We willen meer zeggenschap voor de burger, ook als het gaat om het wel of niet dichtdraaien van de miljardensluis naar Brussel. We zetten vol in op het versterken van de economie, zeker in het post-coronatijdperk.

Gerry van der List interviewde 2 jaar geleden Richard de Mos: populist op het pluche

Hierbij krijgen oer-Hollandse sectoren als de landbouw en visserij de ruimte. We zullen Nederland verrassen met een werkelijk duurzame economie, die niet aan het subsidie-infuus hangt, maar die juist geld oplevert en niet ten koste gaat van de portemonnee van onze inwoners. Er komen hogere salarissen voor de cruciale beroepen zoals die van de leraar, de verpleegkundige en de politieagent. En de ouderen, de generatie die ons land na de Tweede Wereldoorlog heeft opgebouwd, kunnen rekenen op een goede oude dag.

En er is eindelijk oog voor de al zolang vergeten regio. Zeeland tolvrij, Groningers eindelijk zelf het budget in handen om de schade van bevingen te ondervangen, handen af van het Frysk, het zijn zomaar wat voorbeelden waarmee we ‘as we speak‘ bezig zijn. Binnenkort meer!