Premium Lock Verkiezingsdebat RTL: Wilders profileert zich, maar Yesilgöz het meest soeverein

13 november 2023Leestijd: 4 minuten
Tweede RTL verkiezingsdebat

 Het RTL-verkiezingsdebat aan een ovalen tafel had iets weg van een ministerraad, schrijft Carla Joosten, maar dan wel een waarin echte oplossingen uitbleven.

Kiezers worden mogelijk tureluurs van al die verkiezingsdebatten op radio en televisie. Zeker als ze uitlopen op een kakofonie. Toch valt er genoeg te leren over de politici en hun ideeën. En over hun onderlinge omgang.

Hoever gaat een geharnast politicus als Geert Wilders (PVV) in het verleiden van de nieuwe dame op het toneel, VVD-leider Dilan Yesilgöz? Best ver, bleek in het tweede RTL-debat. Wilders wil eindelijk eens regeren, en daarvoor moet je wel vriendjes maken in Den Haag.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Diezelfde Yesilgöz werd wel geregeld aangevallen over de fouten onder het dertienjarige leiderschap van Mark Rutte (VVD). Maar Yesilgöz bleef soeverein en toonde dat ze een breed politiek palet kan bestrijken.

Er leek zelfs even kameraadschappelijkheid te ontstaan

Het RTL-debat oogde als een vergadering van ministers, door de ovalen tafel en door de kameraadschappelijkheid die even leek te ontstaan toen PVV-leider Geert Wilders verkondigde dat ze het probleem van het woningtekort met z’n allen wel moeten kunnen oplossen. De bijna-nestor in de Kamer – huidig nestor, SGP-leider Kees van der Staaij, vertrekt op 6 december – die zich presenteert als verzoener.

De grote afwezigen waren Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) en Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract). Ze ontliepen een confrontatie met echte mensen die echte problemen hebben. Zij vertelden de lijsttrekkers hoe zij de problemen willen oplossen in de ouderenzorg, het woningtekort en de benarde inkomenssituatie van sommige werkenden. Dat leidde tot een uitwisseling van ideeën. Iedere lijsttrekker had zo ongeveer een eigen oplossingen, waarbij Caroline van der Plas (BBB) opviel met haar plan voor ‘optopping’ van huizen. Google leert dat dit woord niet nieuw is, maar het klonk fris: een extra verdieping op gebouwen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw