Premium Lock VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz-Zegerius: streber met afkeer van woke

14 augustus 2023Leestijd: 6 minuten
Dilan Yeşilgöz-Zegerius tijdens de HJ Schoo-lezing 2022. Foto: Peter Hilz.

Wat al wekenlang zeker leek, is nu officieel: Dilan Yeşilgöz-Zegerius is de nieuwe VVD-lijsttrekker. Wie is deze minister van Justitie en wat is haar achtergrond? ‘Ik verander het systeem.’

Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Ankara, 1977) ontvluchtte als achtjarige Turkije op een bootje. Ze toog met haar moeder en vier jaar jongere zusje naar Nederland. Yeşilgöz studeerde cultuur, organisatie en management aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na enkele jaren als ambtenaar, werd ze in 2014 VVD-raadslid in Amsterdam en klom op tot Kamerlid en minister. De kritiek bij haar aantreden in 2022 – dat ze als minister van Justitie en Veiligheid geen juridische achtergrond heeft – werd gaandeweg minder. Grote steken liet Yeşilgöz niet vallen.

Dat ze minister werd voor de VVD, was in haar jongere jaren nog ondenkbaar. Yeşilgöz was links georiënteerd. Via SP, GroenLinks en PvdA belandde ze bij de VVD. Daar was ze eindelijk op haar plek, zei ze vorig jaar tegen EW, omdat de liberalen niet zijn gericht op slachtofferschap maar op het individu.

Dilan Yeşilgöz-Zegerius bij PowNed en Vandaag Inside

Als VVD-raadslid verwierf ze al snel bekendheid met haar welbespraaktheid en ongezouten meningen. Problemen waren al snel ‘bizar’ en een ‘schande’. Ze was officieus ‘vriend van de show’ bij Studio PowNed. Als minister moest ze leren met meel in de mond te praten. Toen rapper Lil’ Kleine in het nieuws kwam na mishandeling van zijn vriendin, bepleitte Yeşilgöz het bespreekbaar maken van huiselijk geweld, maar verder hield ze zich op de vlakte. ‘Het is verleidelijk om een uitspraak te doen. Maar als ik dat doe vanuit mijn rol als minister van Justitie en Veiligheid, beïnvloed ik zo’n zaak.’

Haar ministerschap tastte haar welbespraaktheid weinig aan. Eind 2022 was te gast ze bij het SBS-praatprogramma Vandaag Inside. Als een serieuzere versie van de voormalige ‘vriend van de show’ van Studio PowNed laveerde ze moeiteloos van Johan Derksen – die zich zei te schamen voor zijn VVD-stem – naar René van der Gijp, die smeuïg beschreef hoe hij naakt een tv-uitzending over nudisten had bekeken. Als minister verdedigde ze er het kabinetsbeleid, bijvoorbeeld inzake klimaat: ‘Luister, ik weet dat een heel groot deel van onze achterban klimaat ook een belangrijk onderwerp vindt, maar dat graag op een manier wil zien vormgegeven dat het betaalbaar is. Daarop heb ik als staatssecretaris (van Klimaat in 2021, red.) een heleboel stappen kunnen zetten, als woordvoerder en als deel van een coalitie. Dat het niet 100 procent een VVD-programma is, dat is ons land.’

Daar zaten Derksen, Van der Gijp en presentator Wilfred Genee dan, met een mond vol tanden: snel door naar het volgende onderwerp.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw