Premium Lock Mark Rutte naar de NAVO? Hij kan maar beter voor de klas gaan staan

16 november 2023Leestijd: 3 minuten
Demissionair minister-president Rutte bij een basisschool in Woltersum, Groningen. Foto: Jilmer Postma/ANP

Mark Rutte wil de baas worden van de NAVO. Geen reden voor vreugde. Nederlanders op hoge posities in internationale organisaties doen zelden iets goeds voor het nationale belang, schrijft Gerry van der List.

Ook in demissionaire staat blijft Mark Rutte een bijdrage leveren aan de reductie van geloofwaardigheid. Van hemzelf, van de VVD, van politici in het algemeen. Zo doet hij mee aan een doorzichtig campagnespel van zijn partij. Voor de nieuwe VVD-lijsttrekker is het van belang afstand te nemen van Rutte IV, een regeringsploeg die bij praktisch geen enkele kiezer warme gevoelens oproept. Een probleem evenwel is dat Dilan Yeşilgöz, als vertegenwoordiger van de grootste regeringspartij, een cruciale ministerspost heeft in dit kabinet dat is genoemd naar de vorige partijleider.

De tactiek is nu om te benadrukken dat vooruitkijken belangrijker is dan terugblikken. Tegelijk nam Yeşilgöz, een blik werpend op het recente verleden, wel nog even de moeite Rutte een trap na te geven. Zij verklaarde dat de premier te lang was blijven zitten. Hoewel zij eraan moest toevoegen dat zij hem net zomin als partijgenoten eerder had verzocht het veld te ruimen.

Rutte ging bijzonder braaf mee in de onaardige beeldvorming door zijn eigen partij en gaf Yeşilgöz zomaar gelijk. Maar bijna niemand denkt dat hij werkelijk het gevoel heeft dat zijn Haagse houdbaarheidsdatum al een paar jaar geleden was verstreken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Rutte zei steeds geen hoge buitenlandse functie te ambiëren

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw