Premium Lock Zihni Özdil: Het Palestijnse leed kun je niet wegstrepen tegen de Holocaust

20 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
Holocaustmonument in Berlijn. Foto: Paul Zinken/dpa

In een open brief voor steun aan Palestijnen pleiten academici impliciet voor het opheffen van een master Holocauststudies.  Zo leed afzetten tegen ander leed past alleen extreemrechts, schrijft Zihni Özdil.

‘We vragen ons af of het gerechtvaardigd is een [specifiek masterprogramma over “Holocaust en Genocidestudies”] te organiseren als [de Universiteit van Amsterdam] medeplichtig is aan het zwijgen over de zich ontvouwende genocide op de Palestijnen. Echter, u zou voorop kunnen lopen bij het ontwerpen van een studiemodule gewijd aan het bestuderen van Palestina en de Palestijnse Strijd, wat een interdisciplinaire module zou zijn en gedoceerd worden door Palestijnen verbonden aan de UvA voor authentieke stemmen.’

Wie schreef dit?

Meer dan elfhonderd academici. In een open brief aan het College van Bestuur van de Universiteit Amsterdam (UvA).

De academici ‘veroordelen sterk’ de officiële reactie van de UvA op 9 oktober op de ongekende terreuraanslag van Hamas op Israëlische burgers. Die aanslag van Hamas vond letterlijk anderhalve dag daarvoor plaats.

Holocaust betrekken bij Israëlisch beleid is fout

Toch voelden de weledelgeleerde briefschrijvers toen al de noodzaak om het UvA-bestuur aan te vallen. Met soms wonderlijke redeneringen.

Zo wordt de zin ‘2023 zal ongetwijfeld bewonderd, opgetekend en bestudeerd worden voor de manier waarop de Palestijnen zich hebben verzet tegen kolonialisme en bezetting, en genocide hebben overleefd’ moeiteloos gevolgd door ‘2023 zal ook herinnerd worden voor hoe de UvA vooringenomenheid en medeplichtigheid aan de uitroeiing van Palestijnen tentoonstelde’.

Laat ik vooropstellen dat wie het beleid van Israël ten opzichte van de Palestijnen normaal vindt, op een andere planeet leeft. Zowel internationale als Israëlische mensenrechtenrapporten staan bomvol feiten over hoe de Palestijnen zwaar worden onderdrukt door Israël.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw