Premium Lock Loopbaanpolitici kennen niet de echte risico’s

03 oktober 2023Leestijd: 4 minuten
Wim van de Camp zat van 1986 tot 2009 in de Tweede Kamer en daarna nog tien jaar in het Europees Parlement. Foto: ANP

De tol van de politiek is hoog. Zeker voor kandidaten op de lijsten van nieuwe partijen. Het zou de loopbaanpolitici van de gevestigde partijen sieren als ze daar wat meer begrip voor konden opbrengen, schrijft Geerten Waling.

Algauw sloeg de nieuwshype om in verveling. De kieslijst die Nieuw Sociaal Contract (NSC) vorige week presenteerde, bood weinig te kluiven voor kritische volgers van Pieter Omtzigt en zijn jonge partij, die zomaar een van de grootste fracties kan krijgen in de nieuwe Tweede Kamer. Er bleek vrij weinig aan te merken op de 44 NSC’ers. Een rechter, een pensioenexpert, een toeslagenjurist, ga zo maar door. De inhoudelijkheid en degelijkheid die je van Omtzigt kon verwachten, spatten eraf.

Daarbij zijn de kandidaten, op enkele na, gepokt en gemazeld in het CDA. Van oud-raadsleden en -Statenleden tot een voormalig gedeputeerde en een dito Kamerlid. Ze leerden bij het CDA al de kneepjes van de politiek.

In het CDA blijft het redelijk stil over de massale uittocht bij de partij. Lijsttrekker Henri Bontenbal gaf in NRC zelfs toe dat hij ‘terughoudend’ is om Omtzigt hard aan te vallen, onder meer vanwege ‘allerlei haatberichten’ die hij krijgt uit de achterban van zijn voormalige fractiegenoot.

Carrièrepoliticus Wim van de Camp begrijpt loyaliteit niet

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw