Premium Lock Laat burgers vooral zelf zin geven aan hun leven

11 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
Psychiater Esther van Fenema en predikant Joost Röselaers schreen samen het boek De leegte voorbij. Foto: ANP

Intellectuelen klagen over sociaal-culturele leegte. Als oorzaak wijzen zij vaak op een ‘neoliberalisme’, dat helemaal niet bestaat. En hun vermeende oplossingen blijken luchtkastelen of leiden tot verregaand politiek paternalisme, schrijft Gerry van der List.

Met hun politieke loopbaan wil het nog niet echt vlotten. Predikant Joost Röselaers werd dit jaar op een onverkiesbare plaats op de kandidatenlijst van D66 voor de Eerste Kamer gezet. En psychiater Esther van Fenema probeerde als lijsttrekker van de partij NLBeter een zetel in de Tweede Kamer te bemachtigen, wat met 0,1 procent van de stemmen vorig jaar niet lukte.

Beiden blijven zich wel in het publieke debat mengen. Ze hebben elkaar nu ook gevonden als samenstellers van een bundel interviews. De leegte voorbij heet het boek. Met als analyse dat tegenwoordig op persoonlijk en maatschappelijk vlak een enorme leegte wordt gevoeld. Er zou geen ‘narratief’ meer zijn dat mensen met elkaar verbindt en dat samenhang en zin biedt.

Op basis van gesprekken met ‘geëngageerde denkers’ willen Van Fenema en Röselaers een uitweg bieden uit het geestelijke moeras. Weg uit de leegte, samen op pad naar nieuwe vormen van zingeving en verbondenheid.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw