Premium Lock Roelof Bouwman: Bolkestein krijgt gelijk. Er is voor joden in Nederland geen toekomst

23 oktober 2023Leestijd: 4 minuten
Joodse kindjes op weg naar de school het Cheider. ANP

Vanwege het groeiende antisemitisme is er voor orthodoxe en andere ‘bewuste’ joden in Nederland geen toekomst, constateerde VVD-prominent Frits Bolkestein in 2010. De bruine putlucht van antisemitisme van de afgelopen weken lijkt die conclusie te rechtvaardigen, schrijft Roelof Bouwman.

Het jaar is nog niet voorbij, maar de prijs voor de meest misplaatste voorpagina van 2023 kan De Telegraaf haast niet meer ontgaan. ‘PAL ACHTER ISRAËL’ was de kop op 10 oktober waarmee de krant poogde het nationale sentiment inzake de terreuraanslagen van Hamas te typeren.

‘Joden hebben er een beetje om gevraagd’ in onze populairste talkshow

Met de werkelijkheid had het niets te maken. De lugubere pogrom van Hamas was op 7 oktober nog nauwelijks begonnen, of overal klonk het woord ‘context’. Antisemitische bestialiteiten, zo luidde de impliciete boodschap, hebben vaak een logische oorzaak. ‘We moeten niet vergeten dat de joden er ook wel een beetje om gevraagd hebben,’ sprak Johan Derksen, boegbeeld van ’s lands best bekeken talkshow Vandaag Inside.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw