Premium Lock Het Nederland dat als één blok achter Israël stond, bestaat niet meer

10 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
Op een demonstratie in Rotterdam wordt gezwaaid met de Palestijnse vlag, 8 oktober 2023. Foto: Robin Utrecht/ANP

Onvoorwaardelijke steun aan Israël blijkt een zaak van lokaal draagvlak geworden. Verdeeldheid regeert. Begrijpelijk dus, dat bestuurders soms moeten laveren. Maar mag het zonder lafheid, vraagt Gertjan van Schoonhoven zich af.

Het was me het gezelschap wel dat zondag 8 oktober in Rotterdam een steundemonstratie organiseerde voor ‘de Al-Aqsa Vloed’ – de barbaarse terreuraanval van Hamas op Israëlische burgers dus. Twee extreem-linkse clubs tekenden ervoor. De aan BIJ1 gelieerde, ook van de ‘Woonopstand’ bekende Revolutionaire Eenheid (‘Voor een wereld vrij van kapitalisme, imperialisme en het patriarchaat!’) en Samidoun, door optimisten ‘Palestijnse vrijheidsorganisatie’ genoemd.

In werkelijkheid gaat het om een mantelorganisatie van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een ook in de Europese Unie verboden terreurorganisatie. Israël beschouwt Samidoun – als propaganda-arm van het PFLP – óók als terroristische organisatie. Samidoun is als ‘netwerk’ actief in een dozijn Europese landen, waaronder Duitsland. In Berlijn riep de SPD-burgemeester van district Neukölln al op tot een verbod wegens ‘vreselijke verheerlijking van een vreselijke oorlog’. Dat u weet wat de vriendjes van BIJ1 zijn.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw