Premium Lock ‘Deugpronken’ van universiteiten na Hamas-terreur is lachwekkend

23 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
Een pro-Palestijnse demonstratie in Toronto, Canada. Foto: Alper Dervis/Anadolu Agency

Universiteiten hebben de bizarre neiging zich in ronkende verklaringen uit te spreken over het wereldnieuws. Sinds de aanval van Hamas op Israël ontploft dat ‘deugpronken’ in het gezicht van deze pretentieuze bestuurders, schrijft Geerten Waling.

De lichamen waren nog niet geborgen of het regende al statements van Nederlandse universiteitsbesturen. Zij veroordeelden het geweld van Hamas, leefden mee met de slachtoffers, maar spraken zich ook meteen uit tegen de verwachte reactie van Israël. In plaats van begrip te tonen voor de benarde situatie van dat land, dat werd geconfronteerd met de grootste terreuraanslag op Joden sinds de Holocaust, kozen de universiteiten meteen de kant van de, ongetwijfeld ook zielige, Gazanen.

Al die snelle statements, kan het nog onwetenschappelijker?

Een opvallende trend. Universiteitsbesturen voelen zich blijkbaar geroepen, of gedwongen, om een officieel standpunt in te nemen over nieuwsberichten. En om daarover een uitgebreid statement op te stellen en dat via een persbericht en sociale media wereldkundig te maken. En, bovendien, om dat te doen binnen enkele dagen, nog voordat de volle omvang en implicaties van de gebeurtenissen te overzien zijn. Kan het nog onwetenschappelijker?

Natuurlijk is het een Amerikaans verschijnsel, dat in Nederland in zwang raakte na de dood van de crimineel George Floyd, op 25 mei 2020 in de stad Minneapolis, door excessief politiegeweld. De wereldwijde protesten die volgden, zijn bekend geworden als Black Lives Matter (BLM). Ook in Nederland gingen, ondanks de coronarestricties, duizenden de straat op.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw