Premium Lock Zihni Özdil: Koester de intellectuele erfenis van Tula

29 september 2023Leestijd: 4 minuten
Een monument ter herinnering aan de slavenopstand van 17 augustus 1795 onder leiding van Tula. Foto: Robin Utrecht/HH/ANP

Op 3 oktober 2023 krijgt de Curaçaose revolutionair Tula eerherstel van de Nederlandse regering. Columnist Zihni Özdil is daar blij mee. Hij hoopt dat het Franse Verlichtingsdenken van Tula niet wordt gewist door politiek correcte zelfhaat.

Ze bonden hem eerst vast aan een groot wiel. Vervolgens braken ze met een hamer zijn botten. Heel langzaam. Heel zorgvuldig. Eerst zijn vingers. Dan zijn tenen. Dan langzaam naar binnen toe richting de grotere botten.

Terwijl hij het uitschreeuwde van de pijn, ondervroegen ze hem. Zijn er nog meer opstandelingen? Hoe heten ze? Waar zijn ze? Maar zijn waardigheid verhinderde hem te breken voor de ondervraging, ook al werd zijn lichaam wel gebroken.

Dat gebroken lichaam staken ze door de spaken van het wiel. Dat hesen ze op aan een paal. Hij leefde nog. Vervolgens blakerden ze zijn gezicht, tot zijn verschroeide huid los kwam te hangen van het rode vlees eronder. De verlossing kwam uiteindelijk toen ze zijn hoofd eraf hakten met een bijl.

Tula werd geëxecuteerd door de Nederlandse overheid

Het is 3 oktober 1795 en dit is hoe de Curaçaose slavenleider en revolutionair Tula (ook wel bekend als Rigaud) werd geëxecuteerd door de Nederlandse overheid.

Tula was een tot slaaf gemaakte op plantage Knip. Hij was uitzonderlijk intelligent. Hij sprak zijn talen, was op de hoogte van wat er in de wereld gebeurde en wist overtuigend te formuleren. Een intellectueel, zouden we hem tegenwoordig noemen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw