Premium Lock Afshin Ellian: Apocalyptische haatfantasieën Extinction Rebellion bedreigen democratie

22 september 2023Leestijd: 4 minuten
Activisten van Exctinction Rebellion op de A12 in Den Haag. Chris Julien wordt gearresteerd. Foto: Julie Hrudová

De denker van Extinction Rebellion, Chris Julien, zei in NRC dat hij soms ‘haatfantasieën’ heeft en ziet klimaatverandering als massamoord. Zo maakt hij de geesten rijp voor het verwerpen van de democratie, schrijft Afshin Ellian.

In het tijdperk van zinloosheid is de bazaar van geloofshandel drukker dan ooit. Extinction Rebellion (XR) ontwikkelt zich tot een klimaatkerk. Een nieuwe religie  behoeft altijd een eigen kerk, theologen en priesters. Het gaat niet langer om de opwarming van de aarde. Daarvan zijn de meeste politici al overtuigd. Waar het dan om gaat? Getuigenis afleggen van een verlichtend geloof.

Dit geloof bestaat uit twee componenten: terugkeer naar Moeder Natuur – het paradijs in het hier en nu – en de naderende apocalyps. Het mooie aan een geloof is dat alles wat er gebeurt een bewijs is van de juistheid van het geloof. Geloof is niet een kwestie van weten, dat een eigen mechanisme en bewijsconstructie kent.

Klimaatfilosoof XR kan zich beter klimaatpriester noemen

Denkt u dat ik overdrijf? NRC interviewde XR-woordvoerder Chris Julien (41), die lezingen geeft om nieuwe actievoerders in te wijden in de klimaatcrisis. Zo ‘bekeerde’ hij onder anderen actrice Carice van Houten, schrijft de krant.

NRC: ‘Ligt hij weleens wakker van zijn rol als onheilsprofeet?’ Julien: ‘Ja, je haalt veel overhoop in de levens van mensen. Dat is heftig.’

NRC noemt Julien ‘klimaatfilosoof en huisintellectueel’ van XR. Maar een filosoof is niet bezig met het bekeren van mensen tot een geloof. De filosofie is een kritische, abstracte manier van denken waarbij het denken zich continu onderwerpt aan het tribunaal van de rede. De filosofie is nooit af. Julien is een klimaatpriester. Ten onrechte vraagt NRC zich af ‘welke filosofie ten grondslag ligt’ aan het blokkeren van de A12, en niet welk geloof.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw