Premium Lock Onuitstaanbare middelmatigheid heeft Nederland in haar greep

25 september 2023Leestijd: 4 minuten
Kamerlid Sjoerd Warmerdam (D66) in felroze creatie van ontwerpster Lisa Konno tijdens Prinsjesdag. Foto: Peter Hilz/HH/ANP

Juist de progressieve voorhoede laat het afweten als het gaat om de vooruitgang, de emancipatie en de individuele vrijheid. Progressief Nederland kiest voor een vrijwillige terugkeer naar de spruitjeslucht, ziet Geerten Waling.

Mag je als jonge vrouw een roman schrijven waarin de hoofdpersoon losbandig seks heeft met zwarte mannen? Waar veel bekende mannelijke romanciers zonder zulke platte smeuïgheid – grove seksscènes, het liefst over het randje van de moraliteit – nooit literaire roem hadden verworven, wordt dit trucje Mette Maria van Dijk (23) niet in dank afgenomen. Dan gaat het eens niet over de ‘boze oude mannen’ die gewoonlijk slecht reageren op jonge vrouwen met een mening, nee, dit nieuwe schrijftalent kreeg er juist in progressieve kring van langs. Venijnige, onheuse afrekeningen in serieuze media vielen haar ten deel, van columnisten die haar boek niet eens hadden gelezen, laat staan begrepen.

Via sociale media ontving Van Dijk zelfs zo veel intimidaties en bedreigingen, dat haar boekpresentatie werd verplaatst van de Bijlmer – waar haar roman Mimosa zich afspeelt en waar de schrijver zelf ook woont, hoewel ze nu elders ondergedoken zit – naar de uitgeverij in de grachtengordel. Met voor de deur een fors gebouwde medewerker om eventueel ongenood bezoek af te schrikken. De Nederlandse literatuur van nu.

Extravagante outfit D66-Kamerlid leidt tot onvervalste homohaat

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw