Premium Lock Beginnersfout Bontenbal (CDA): Wopke Hoekstra belonen

25 augustus 2023Leestijd: 4 minuten
Wopke Hoekstra wordt de vervanger van Frans Timmermans in de Europese Commissie. Foto: Bart Maat/HH/ANP

Onder Wopke Hoekstra draaide het CDA in de prut. Onbegrijpelijk dat de nieuwe CDA-voorman Henri Bontenbal instemt met een beloning voor Hoekstra. Terwijl Buitenlandse Zaken toch al een duiventil is. Waar is de standvastigheid? Geen goed signaal naar de Russen, schrijft Eric Vrijsen.

Het kabinet draagt Wopke Hoekstra (CDA) voor als vervanger van Frans Timmermans (PvdA) in de Europese Commissie. Premier Mark Rutte (VVD) heeft her en der mensen geconsulteerd, dus zeker ook de nieuwe CDA-leider Henri Bontenbal.

Het is een oude gewoonte dat kabinetten vertrekkend bewindslieden onder dak helpen, maar in dit geval had Bontenbal zich moeten laten gelden: ‘Gaat niet gebeuren!’ Jammer voor Hoekstra, maar zeker in eigen kring had iedereen het begrepen.

Hoekstra wilde nu eenmaal graag

Toen Hoekstra nog maar kort de leiding had over het reeds ernstig toegetakelde CDA, wist iedereen dat hij zijn partij het best kon dienen door als fractievoorzitter in de Kamer te blijven zitten. Maar hij wilde nu eenmaal graag minister van Buitenlandse Zaken worden. Zelfs in een kabinet onder Mark Rutte, ook al had Hoekstra eerder een motie van afkeuring tegen Rutte ingediend.

Het CDA-partijbestuur en de voltallige fractie deden een dringend beroep op Hoekstra om niet naar Buitenlandse Zaken te gaan. Voor het herstelwerk aan zijn partij moest hij in Den Haag zitten en niet als chef diplomatie de wereld rondvliegen.

Hoekstra negeerde de wens van zijn partijgenoten. Hij wilde per se de driedubbelfunctie minister, vicepremier en partijleider vervullen. Door de Oekraïneoorlog slokte die eerste rol alle tijd op. De partij was zo goed als stuurloos en loopt electoraal leeg. Ooit 54 Kamerzetels, nu op 5 in de peilingen.

Over Hoekstra’s persoonlijke ambities bestaat in het CDA veel wrevel. Toen zijn promotie naar Brussel donderdag bekend werd, nam het gemopper toe. Achter de schermen werd bedisseld dat Hoekstra de opvolger wordt van Timmermans. Zoiets klinkt niet bepaald als ‘nieuwe bestuurscultuur’. Het geeft toch al twijfelende CDA-kaderleden een extra zetje naar de NSC-partij van de principiële christendemocraat Pieter Omtzigt.

Inclusief standplaatsvergoeding: 3 ton

Het is onbegrijpelijk dat Bontenbal dit niet doorziet en instemt met de voordracht van Hoekstra. Een Europese Commissielid kan inclusief belastingvrije standplaatsvergoeding zo’n 3 ton per jaar. Ook in niet-financieel opzicht maakt Hoekstra een promotie. Al met al krijgt de partijleider een ongekend lekkere beloning, terwijl hij zijn club gehavend achterlaat. Daar is Bontenbal in eigen kring nog niet mee klaar.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw