Premium Lock De wijsheid van beschaafde nationalisten

01 juni 2023Leestijd: 3 minuten
NEDERLANDSE VLAG AAN DE UTRECHTSE OUDEGRACHT. FOTO: EGBERT HARTMAN/HH/ANP

Er bestaat een stereotiep beeld van het nationalisme als kwalijk extremisme. Terwijl er genoeg wijze, beschaafde nationalisten zijn. Zij hebben door dat een een overdaad aan invloeden van buitenaf de kwaliteit van de samenleving aantast en verdienen het niet te worden zwartgemaakt, schrijft Gerry van der List.

Voor politicologen is het niet eenvoudig om te demonstreren dat hun vak nuttige kennis oplevert. In elk geval zijn ze veel tijd kwijt aan het plakken van etiketten. Twee Leidse politicologen bleken in april bijvoorbeeld graag BBB in een hokje te willen stoppen en betoogden dat die partij moet worden beschouwd als ‘centrumrechtse oppositiepartij’ met ‘populistische trekken’.

Het is onduidelijk wat we met deze – op zich weinig onthullende en verrassende – categorisering opschieten. Het onderzoek getuigt ook van een ongezonde obsessie met de termen ‘rechts’ en ‘links’. Deze inspireren tot simplisme en schieten geregeld tekort bij pogingen een partij of standpunt te karakteriseren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw