Premium Lock Karel van het Reve: een baken van wijsheid in een zee van idiotie

17 april 2023Leestijd: 3 minuten
Karel van het Reve. Foto: Steye Raviez/Hollandse Hoogte

Een biografie van Karel van het Reve toont een onafhankelijke geest die wars van modes het vaandel van het gezond verstand hoog hield. De liberale slavist verkondigde alleen maar verstandige politieke standpunten, wat zeldzaam is voor een intellectueel, schrijft Gerry van der List.

Het was vlak na de Tweede Wereldoorlog een verfrissende beweging in de Britse letteren. Schrijvers als Kingsley Amis en Philip Larkin keerden zich tegen modernisme, gewichtigheid en een overdaad aan romantiek. Ze gaven de voorkeur aan no-nonsenseromans en -poëzie en verdedigden Engelse tradities tegen modieuze gekkigheid. In ideologisch opzicht bevonden ze zich aan de rechterzijde van het politieke spectrum. Tegenwoordig zouden ze vast boze witte mannen worden genoemd.

De meest wetenschappelijk georiënteerde auteur van wat The Movement is gaan heten, was Robert Conquest. Deze dichter en literair criticus was ook historicus, met een specialisatie in de Sovjet-Unie. Zijn magnum opus was The Great Terror (1968), waarin hij scherp de zuiveringen onder Jozef Stalin beschreef waarvoor linkse intellectuelen tot zijn verontwaardiging hun ogen sloten. Toen later, na de opening van de Sovjetarchieven begin jaren negentig, goed bleek hoe huiveringwekkend juist de analyse in het boek was, stelde de uitgever een heruitgave voor. Conquest had wel een mooie suggestie voor een nieuwe titel: I Told You So, You Fucking Fools.

Van het Reve trok ten strijde tegen grote pretenties

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw