Premium Lock JA21: machteloze erfgenamen van Frits Bolkestein

07 maart 2023Leestijd: 4 minuten
Annabel Nanninga en Joost Eerdmans van JA21. Foto: Dirk Hol/ANP/HH

Ondanks alle ‘linkse wolk’-retoriek gaat de VVD straks ongetwijfeld gewoon zaken doen met GroenLinks en PvdA. De rechtse realisten van JA21 staan dan weer met lege handen langs de zijlijn, schrijft Gerry van der List.

Lees deze column van Gerry van der List over het Eerste Kamerlid Lijstduwers en het kiezersbedrog van nepkandidaat Annabel Nanninga

Het is een onderwerp waarover de aanvoerders van JA21 liever niet praten: hun politieke verleden. Hun critici vestigen er wel graag de aandacht op. Zo wordt op sociale media herhaaldelijk gememoreerd dat Annabel Nanninga op Twitter ooit sprak van de ‘mooie ovens’ van Adolf Hitler en bekende dat ze na zes bladzijden lezen in diens Mein Kampf meteen zin had om Joden te vergassen. Dit was zogenaamde satirische humor van het niveau van GeenStijl, het weblog waaraan de Amsterdamse geregeld een bijdrage leverde.

Bij voorkeur laat Nanninga nu ook de periode onbesproken bij de partij waaraan ze drie functies te danken heeft. Voor Forum voor Democratie trad ze toe tot de gemeenteraad van Amsterdam, de Provinciale Staten van Noord-Holland en de Eerste Kamer. Dat is een afgesloten hoofdstuk, zegt ze in interviews, ze richt zich op de toekomst. De vrijpostige columnist is een echte politicus geworden die begrijpt dat ze niet meer, zoals vroeger, van ‘dobbernegers’ mag spreken. Als NU.nl in een gesprek met haar opmerkt dat de medeoprichter van haar nieuwe club al voor zes partijen actief is geweest, antwoordt ze bozig dat dit een flauwe vraag is.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Aanhang van Joost Eerdmans heeft een masculien karakter

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.