Premium Lock Zihni Özdil: Duurzaamheid klinkt vaak mooier dan het is

24 februari 2023Leestijd: 4 minuten
Zijn al die energielabels wel goed doordacht? Foto: Roger Dohmen/HH

Heel snel liet de nieuwe, zuinige wasmachine van columnist Zihni Özdil kleding stinkend achter. Op lange termijn blijkt een wasmachine die veel water gebruikt juist duurzamer.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij
schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Mijn vorige wasmachine dateerde van 2005. Prima apparaat dat relatief heel veel water en energie gebruikte. Iets wat mij, omdat ik een linkse en groene jongen ben, steeds meer begon te steken.

Toen ik twee jaar geleden naar een veel grotere woning verhuisde, greep ik de kans meteen aan om een spiksplinternieuwe wasmachine te kopen die wel zuinig is. Om mijn groene geweten te sussen.

Mijn oude, niet-zuinige wasmachine verkocht ik via marktplaats voor een prikkie aan iemand met weinig geld. Om mijn linkse geweten te sussen.

Mijn nieuwe wasmachine is van een solide Duits merk. In de productbeschrijving staat met dikke letters:

Zeer lage verbruikswaarden: 0.9 kWh per 57 liter voor 60°C katoenprogramma met 10 kg wasgoed.

Met die trommel van (liefst) 10 kilogram kan ik kleding opstapelen voordat ik een was draai. Dat is extra zuinig en nog beter voor het milieu. Maar geen nood als ik minder dan 10 kilo erin stop: deze wasmachine is slim en past meteen het water- en elektriciteitsverbruik aan.

Binnen twee jaar ging het mis met mijn duurzame wasmachine

Waar mijn vorige, ouderwetse, niet-zuinige wasmachine maar liefst vijftien jaar meeging – en waarschijnlijk nog steeds prima werkt bij de huidige eigenaar – ging het binnen twee jaar mis met mijn spiksplinternieuwe, duurzame wasmachine.

Hij ging niet kapot, nee. Maar hij ging enorm stinken. Ook mijn was ging enorm stinken. Vreemd, want ik deed niks verkeerd. Net als bij elke wasmachine, liet ik altijd de deur open na de was, draaide ik maandelijks een lege trommel op een hoge temperatuur en leegde ik regelmatig de filter.

Radeloos als ik was ging ik mijn stinkende was dan maar nog een keer wassen op hogere temperatuur. Dat haalde niks uit.

Aha, bedacht ik toen. Het ligt niet aan mijn wasmachine, maar aan mijn afvoer. Die is vast verstopt. De loodgieter kwam langs. Maar nee hoor, de afvoer was prima in orde. Goed om te weten voor 70 euro voorrijkosten.

De duurzame aap kwam uit de mouw: vetluis

Was mijn wasmachine dan toch kapot? Dus ik maar bellen met de fabrikant.

Toen kwam de ‘duurzame’ aap uit de mouw: mijn wasmachine heeft vetluis. Ja, u leest het goed, vetluis.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.