Premium Lock Weerzin tegen de sterftaks is begrijpelijk en redelijk

27 februari 2023Leestijd: 3 minuten
Foto: ANP

De erfbelasting moet bijdragen aan gelijke kansen. Maar ze tast de intergenerationele solidariteit en keuzevrijheid fors aan. De fiscale hebzucht gaat hier echt te ver, schrijft Gerry van der List.

Lees ook de recensie van Jan Tinbergen. Een econoom op zoek naar vrede: Biografie van een briljante economische bureaucraat (***)

Voor bewonderaars van Jan Tinbergen (1903-1994) moet het even slikken zijn geweest. De winnaar van de Nobelprijs voor de Economie genoot groot wetenschappelijk aanzien en was bovendien een beminnelijk mens. Maar uit een twee jaar geleden verschenen biografie bleek dat hij zich in de oorlog als medewerker van het Centraal Bureau voor de Statistiek wel erg gedwee ten aanzien van de Duitse bezetter had gedragen.

Later stelde hij zich ook weer onverstandig mild tegenover het communisme op. Dit had wellicht te maken met een socialistische inborst. Tinbergen geloofde erg in de maakbaarheid van de samenleving en verwachtte veel heil van de staat. Hij werd in 1945 niet voor niets de eerste directeur van het Centraal Planbureau. Een belangrijk doel van alle overheidsinterventie was het verkleinen van ongelijkheid. Tinbergen pleitte zelfs voor een talentenbelasting. Het zou onbillijk zijn dat sommige mensen van nature meer begiftigd zijn dan andere. Daarom heeft de staat de morele plicht om in te grijpen en via de fiscus geld over te hevelen naar de talentlozen.

‘Gelijke kansen’ zijn uiteraard een fictie

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.