Premium Lock Koranverbranding zou grievender moeten zijn dan ‘gecremeerde kroket’

28 januari 2023Leestijd: 3 minuten
Vlogger Yvonne Coldeweijer (l) en Rachel Hazes (r) in de rechtbank voorafgaand aan een kort geding. Foto: ANP

In Nederland mag je iemand geen ‘gecremeerde kroket’ noemen. Maar je mag wel de Koran verbranden. Columnist Zihni Özdil vindt dat het precies andersom moet.

Als u deze column leest, bent u een gecremeerde kroket.

U bent sowieso een ontzettend gecremeerde kroket.

Ja, u.

Wist u dat u mij voor deze uiting kunt laten straffen?

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

‘De voorzieningenrechter (…) veroordeelt [gedaagde] de term ‘gecremeerde kroket’ als verwijzing naar [eiseres] al dan niet in combinatie met een foto van [eiseres] binnen 24 uur na betekening van dit vonnis te verwijderen en verwijderd te houden,’ aldus de uitspraak van de rechtbank Amsterdam afgelopen maandag.

Roddeljournalist Yvonne Coldeweijer had Rachel Hazes een ‘gecremeerde kroket’ genoemd. En dat mag blijkbaar niet in Nederland. Volgens de Amsterdamse rechtbank omdat de term gecremeerde kroket ‘onnodig grievend’ en ‘hoe dan ook grievend en beledigend’ is.

In landen als Amerika zullen ze dit niet geloven

Ik vraag me meteen af: wanneer is iets dan wel nodig grievend? Mag je iemand bijvoorbeeld wel een ‘niet-gecremeerde kroket’ noemen? Of ‘gecremeerde banaan’? Of ‘gecremeerde stoeptegel’? Waar is de grens tussen nodig en onnodig grievend?

In landen als Amerika zullen ze niet geloven dat de Nederlandse rechter dit soort uitingen bestraft. Want echt vrije landen snappen dat je goede smaak niet via de wet kunt afdingen.

En ze zullen al helemaal van hun stoel vallen als ze erachter komen dat je in Nederland iemand niet voor ‘gecremeerde kroket’ mag uitschelden, maar wel openlijk de Koran mag vernielen.

Koran verscheuren voor de Tweede Kamer

De extreemrechtse hobby koranvernieling is deze week ook weer in het nieuws. Een Zweedse nazi verbrandde een Koran voor de Turkse ambassade in Stockholm. Voor de Turkse president Erdogan een groot cadeau. Hij heeft nu een wapen voor de aankomende Turkse verkiezingen om de Turkse kiezer mee op te stoken. ‘Jullie Zweden kunnen het NAVO-lidmaatschap vergeten,’ voegde hij er nog aan toe. En voilà, meteen ook een groot cadeau voor Poetin.

Lees ook het commentaar van Gerry van der List: Rachel Hazes dient met haar juridische strijd een maatschappelijk belang

In Nederland liet Edwin Wagensveld, het sneue gezicht van polder-extreemrechts, zijn kans niet onbenut om mee te deinen op deze actualiteit. Hij verscheurde in navolging van zijn Zweedse collega een Koran voor het Tweede Kamergebouw. En hop, Turkije riep de Nederlandse ambassadeur in Ankara op het matje. In de Turkse media werd deze daadkracht van de regering Erdogan unaniem geprezen, ook door de oppositie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.