Gerry van der List Premium Corner

Het museum als cultureel en politiek slagveld

07 december 2022Leestijd: 4 minuten

Musea worstelen met dilemma’s. Zij vragen zich af hoever ze moeten gaan in politieke correctheid. Ze leggen in elk geval graag uit wat er niet deugt aan Nederlanders, schrijft Gerry van der List.

Het was zo’n onderwerpje waarop columnisten en twitteraars met een rechtse inborst zich vol overgave storten. De directeur en de conservator van het vernieuwde Verzetsmuseum hadden in de media laten weten niet zo gelukkig te zijn met de aanduiding ‘helden’ voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog in verzet kwamen tegen de bezetter. Het ging immers om personen die niet onfeilbaar en voor de volle 100 procent heldhaftig waren en die bovendien meestal ook geen helden genoemd zouden willen worden.

De boze reacties waren voorspelbaar. Een verbaal altijd nogal agressieve senator van JA21 meende een waardevolle politieke bijdrage aan de discussie te leveren door de conservator met een zelfbedacht woord voor ‘tutfiepje’ uit te maken en geestverwanten klaagden steen en been over de relativering van dappere daden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Rijksmuseum wil het beeld van een rijk verleden corrigeren

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.