Ruud Deijkers Premium Corner

Cultuurverandering studentencorps komt eindelijk op stoom

26 juli 2022Leestijd: 3 minuten

Seksistische opmerkingen tijdens een bijeenkomst van een Amsterdamse studentenvereniging leiden tot ophef. Zijn de vrouwelijke studenten die nu in opstand komen naïeve zeurkousen? Het biedt juist hoop voor de toekomst van het studentencorps, schrijft Ruud Deijkers.

De jongens en meiden van A.S.C./A.V.S.V. zaten zondagavond 24 juli, tijdens een bijeenkomst ter ere van het 34ste lustrum van de club, in diverse hallen op de NDSM-werf. Volgens stadszender AT5 konden de vrouwen goed de spreekkoren van de mannen verderop horen, waarin zij werden uitgemaakt voor ‘hoeren’. Op een filmpje dat via internet is verspreid, is een toespraak te horen van een mannelijk corpslid dat als thema lijkt te hebben dat vrouwen niets anders zouden zijn dan hoeren.

In hun verdediging zullen de jongens zich vast beroepen op een of ander satire-argument. Maar kleine kans dat studenten als deze doorbreken tot het Leids Cabaret Festival: het is puberaal gebral waaraan studenten in de tijd van de Lullo’s misschien weinig aanstoot namen, maar wat in 2022 blijkbaar niet meer wordt getolereerd.

Decennia durende reeks van misstanden

Veel vrouwelijke leden zagen er de humor namelijk niet van in. Een enkeling stapte per direct op en 270 vrouwelijke corpsleden schreven in een gezamenlijke brief aan het bestuur dat ze klaar zijn met het seksisme. ‘Een jaar lang cultuurverandering etaleren, om vervolgens dit soort termen zelf uit te kramen en dat het nog wordt toegejuicht ook? Waar zijn we in vredesnaam mee bezig.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.