Gerry van der List Premium Corner

De blijvende waarde van het fortuynisme

25 april 2022Leestijd: 9 minuten

Twintig jaar geleden zette de politieke paradijsvogel Pim Fortuyn Den Haag op zijn kop. Zijn gedachtengoed verdient te worden gekoesterd.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Even leek het erop dat Ongehoord Nederland het publieke bestel op een bijzondere manier zou verrijken. Een van de initiatiefnemers van de aspirant-omroep, Ybeltje Berckmoes, interviewde namelijk vorig jaar in haar programma De buitenplaats Pim Fortuyn. Via een medium informeerde ze eerst beleefd of haar gesprekspartner zich wilde laten tutoyeren, waarna deze losbarstte in een tirade tegen de vaderlandse politiek en het volk opriep in opstand te komen. Maar haar makkers bij Ongehoord Nederland bleken weinig waarde te hechten aan dergelijke contacten met overledenen, waarna het vroegere VVD-Kamerlid haar spirituele sessies staakte.

Het is toch wel jammer dat pogingen lijntjes met de hemel tot stand te brengen, steevast stranden. Veel Nederlanders tonen immers nog altijd een grote belangstelling voor de persoon Fortuyn en zouden graag willen weten hoe hij oordeelt over politiek en samenleving van het jaar 2022. Twintig jaar nadat een dienaar van de linkse kerk hem doodschoot, verschijnt hij nu werkelijk overal in beeld. Televisieseries, toneelstukken, praatprogramma’s, vele artikelen in kranten en tijdschriften en podcasts worden gewijd aan de spraakmakende politicus die begin deze eeuw voor zoveel opschudding zorgde.

Fortuyn verschijnt nu werkelijk overal in beeld

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lale Gül is een bewonderaar van Pim Fortuyn

Zelfs voor jongeren is hij geen schim uit het verleden. Lale Gül bijvoorbeeld was pas vier jaar toen Fortuyn werd vermoord, maar de schrijfster van de bestseller Ik ga leven en EW’s Nederlander van het jaar 2021 mag graag vertellen hoe ze door hem wordt geïnspireerd. In het bijzonder door de wijze waarop hij misstanden in de multiculturele samenleving durfde aan te kaarten.

Pim Fortuyn

Lees ook dit artikel voor EW Podium van Lale Gül: Wat ik leerde van Pim Fortuyn

Sowieso varieert het oordeel over Fortuyn tegenwoordig van mild tot positief, ook in progressieve kringen waar hij vroeger voor fascist werd versleten en werd vergeleken met de Italiaanse dictator Benito Mussolini. Maarten van Rossem maakt hem al twee decennia voor charlatan uit, maar zo pleegt de van televisie bekende historicus iedere politicus in binnen- en buitenland te noemen die rechtsere opvattingen huldigt dan het modale PvdA-lid. Elke vorm van argumentatie ontbreekt in dergelijke demagogie.

Verder wordt nu evenwel vooral getracht Fortuyn en zijn nalatenschap recht te doen. Toen het bedaarde wetenschappelijke tijdschrift Beleid en Maatschappij in 2012 in het themanummer ‘Tien jaar Fortuyn in de polder’ een balans probeerde op te maken, constateerde de redactie al tot haar verrassing dat de aangeschreven ‘opiniemakers’ helemaal niet zo negatief oordeelden. Scribenten met een progressieve inborst stelden vast dat Fortuyn belangrijke problemen aan de orde had gesteld waarvoor hun geestverwanten al te lang hun ogen hadden gesloten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.