Gerry van der List Premium Corner

Vooringenomen linkse politieke journalistiek

05 oktober 2021Leestijd: 4 minuten

Politiek engagement schaadt het journalistieke vak. Dit blijkt weer eens uit het pamflet De houdgreep, waarin twee linkse journalisten zich erg opwinden over normale aandacht voor politici met rechtse standpunten, schrijft Gerry van der List.

Vorige eeuw, toen ik nog weleens werd geïnterviewd, kreeg ik bezoek van twee gerenommeerde verslaggevers van het tijdschrift Vrij Nederland. De weergave van het gesprek door deze Max van Weezel en Leonard Ornstein viel niet mee. Het concept-artikel stond vol kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en taalfouten. Op een lange fax van mijn hand met alle slordigheden op rij kreeg ik als reactie vanaf de Raamgracht in Amsterdam de verontschuldigende opmerking dat door haastige spoed de nauwkeurigheid inderdaad uit het oog was verloren. Journalisten beklagen zich er geregeld over dat geïnterviewden de tekst van een vraaggesprek voor publicatie willen lezen, maar deze wens valt goed te begrijpen.

De nieuwe editie van EW bestelt u snel en eenvoudig online. Op werkdagen voor 15.00 uur besteld, morgen bij u op de mat. Wilt u losse edities van EW bestellen?

Dat kan via onze webshop (gratis verzending)

Later kwam ik Van Weezel nog af en toe tegen. Verrassend genoeg bij premières van musicals. Daar paradeerde hij rond met zijn dochter Natascha, met wie hij een innige relatie leek te onderhouden en ook nog een tijd een kleffe correspondentie in het dagblad Trouw voerde. Maar vaker was hij, met een sigaar in de mond en een stapel paperassen onder de arm, te signaleren op het Binnenhof, waar hij glunderde als een politicus hem op de schouders sloeg. Als hij een bijeenkomst voorzat, liet hij merken het heerlijk te vinden ministers en Kamerleden met de voornaam te mogen aanspreken. Zo straalde de macht toch een beetje op hem af.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.