Geachte Laurens Dassen, ‘man en vrouw op elke functie’ is quatsch

27 februari 2021Leestijd: 2 minuten
Laurens Dassen tijdens NOS op 3 Verkiezingsprogramma. Foto: ANP

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan Volt-lijsttrekker Laurens Dassen. Pak uw momentum, maar stop met het uitventen van rare gender-plannen.

Ineens ontdekten de media deze week uw jonge, pro-Europa-partij Volt. In de kranten, op radio en televisie, online: ineens was u overal. Dat moet u, ruim twee weken voor de verkiezingen, goed hebben geluimd. Al helemaal omdat de aanleiding een peiling was waarin u – voor het eerst – een zetel in de Tweede Kamer in het vooruitzicht werd gesteld.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

Er is plotseling momentum voor uw pro-Europese boodschap, aangejaagd door mediapersoonlijkheden als Arend Jan Boekestijn, Arjen Lubach, Sander Schimmelpenninck en Geert Mak. Het is volgens dezelfde media dan ook lastig om Volt ergens op aan te vallen, als ‘redelijke partij die nergens boos over is’.

Elke functie zowel door een man als een vrouw

Maar wie donderdag luisterde naar het programma van Sven Kockelmann op Radio 1, moest na een minuut of vijf al slikken. Kockelmann vroeg u hoe de kiezer uw standpunt moet interpreteren dat elke functie zowel door een man als een vrouw moet worden bekleed. U had kunnen zeggen dat Volt dat nergens stellig beweert (wie uw standpunten doorploegt, komt dat niet tegen en ook in de statuten staat daar niets over, behalve – in punt 6.6 – dat ‘Volt binnen haar organisatie in alle functies (streeft) naar een evenredige vertegenwoordiging als afspiegeling van de diverse maatschappij, waaronder, dus niet beperkt tot, een evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen nagestreefd zal worden’).

Functiesplitsing bij Volt zelf niet aan de orde

Het zou ook een idioot idee zijn, alsof elke baan in tweeën te splitsen zou zijn. Maar in plaats daarvan zei u: ‘Dat klopt.’ En begon u hakkelend uit te leggen dat zoiets in een politieke partij natuurlijk wel wat lastig ligt. U staat als man op één en zult, als de sterren gunstig blijven staan, ‘zonder last of ruggespraak’ – dus op persoonlijke titel – worden gekozen. Nummer twee op de lijst is een vrouw, voor wie hetzelfde geldt. In eigen huis is functiesplitsing dus alvast niet aan de orde. U gaat voor minstens drie zetels, verkondigde u dus maar snel. Man-vrouwprobleem opgelost. De luisteraar bleef vertwijfeld achter. Zijn dergelijke ‘harde standpunten’ zo gemakkelijk onderuit te schoffelen?

Gendergelijkheidspraat

Tip: houd u tijdens volgende praatjes gewoon bij de thema’s waar uw partij om draait. Kernenergie, gelijke kansen voor iedereen, een einde aan Nederland als belastingparadijs voor multinationals en vooral: méér Europa – één leger, één Grondwet, niet langer een vetorecht voor de lidstaten van de Europese Unie.

Uw partij kan op die manier een frisse wind laten waaien door Den Haag – maar al te kromme gendergelijkheidspraat past daar niet bij.