Nikki Sterkenburg

Ga weg met je toeristische lijstjes

08 december 2018Leestijd: 2 minuten

Het werd groots gebracht dat CNN juist Groningen verkoos als één van de 17 beste plekken om in Europa te bezoeken. Leuk voor de lokale afdeling city marketing, maar met de groeiende toeristische overlast van stedentrippers zit vrijwel niemand nog te wachten op zo’n nominatie .

Eens in de zoveel tijd is het vaste prik. Volgens de Lonely Planet moet je naar Texel, en doe je er goed aan Rotterdam ook te bezoeken. Haarlem heeft blijkbaar alle voordelen van Amsterdam minus de nadelen. En nu moet ook Groningen eraan geloven. De stad is door nieuwszender CNN uitgeroepen als ‘beste alternatief voor Amsterdam’.

Gertjan van Schoonhoven over ‘toeristenhel’ Amsterdam Lees meer

City marketing Groningen zal ongetwijfeld de vlag uithangen bij zo’n vermelding en ook Amsterdammers zullen stilletjes hopen dat dit de stad wat gaat ontlasten van de hordes toeristen. Maar voor inwoners is er geen enkele winst te behalen wanneer je woonplaats dreigt te worden geannexeerd door massatoerisme.

Want zij profiteren nauwelijks van toerisme, zo blijkt onder meer uit de in 2014 uitgebrachte documentaire Bye Bye Barcelona. Toeristen verdrijven de oorspronkelijke bewoners, authentieke winkels maken plaats voor dezelfde dertien-in-een-dozijn-toeristenwinkeltjes met kitscherige parafernalia, en restaurants hebben er nauwelijks voordeel van omdat veel toeristen liever een crepe Nutella en een pizzapunt naar binnen schuiven – om vervolgens ook nog eens bij te dragen aan de almaar groeiende berg zwerfvuil.

(tekst loopt door onder de video)

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven door Texel

Elsevier Weekblad maakte afgelopen zomer een reportage op Texel. Het eiland had nauwelijks ruchtbaarheid gegeven aan haar Lonely Planet-vermelding omdat er simpelweg nauwelijks plek meer is voor nóg meer toeristen – zeker niet in de zomer. Omdat bijbouwen niet is toegestaan, kan het eiland niet nog meer overnachtingen verwerken.

Andere steden die frequent op lijstjes staan inmiddels maatregelen treffen om toeristen te ontmoedigen. In Florence worden de piazza’s natgespoten zodat toeristen niet op straat hun lunch eten. En in de Milanese wijk Darcena zijn selfiesticks en foodtrucks inmiddels verboden.

Amsterdam is inmiddels verloren

In tijden van groeiend verzet tegen massatoerisme in steden zit niemand nog te wachten op een vermelding op zo’n lijstje. De verwachting is dat het toerisme alleen maar toe zal nemen. Waar er in 2017 zo’n 18 miljoen toeristen naar Nederland kwamen, verwacht toerismebureau NBTC in 2030 zo’n 30 miljoen toeristen.

30 miljoen toeristen. In Nederland. En die moeten allemaal ergens heen. Amsterdam is inmiddels verloren, dus laat de andere steden liever een goed bewaard geheim blijven.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.