RTL gedraagt zich buitengewoon arrogant jegens Wilders

20 februari 2017Leestijd: 4 minuten
Fleur Agema (L) en Geert Wilders (R) maken een selfie met een PVV-aanhanger - Foto: AFP

RTL heeft met het interview met Wilders’ broer Paul het politieke debat beschadigd. Dat de PVV-leider woedend zijn deelname aan het Carrédebat heeft afgezegd, is wel te begrijpen, vindt Afshin Ellian.

In 2012 wisten we waarover het in de politiek moest gaan: de aanpak van de economische crisis in samenhang met het terugdringen van het overheidstekort. Het was een grote politieke operatie met ongekende bezuinigingen. De economie en vooral de angst voor de verdere verdieping van de crisis bood niet alleen houvast in debatten, maar het sloot ook alle andere debatonderwerpen uit.

Dat is nu totaal anders. De Nederlandse economie zit in de lift. De overheidsfinanciën zijn bijna geordend. De werkloosheid neemt enigszins af en de zittende regering kan een aantal zeer gunstige cijfers presenteren. Van de negatieve herverdeling van financiële middelen stappen we nu over naar een positieve herverdeling. Maar dat maakt de politieke strijd wel ingewikkelder. Het is helder dat campagneleiders naar een houvast zoeken. Waar gaan de verkiezingen over, nu er thema’s te over zijn?

Het politieke debat draait om een aantal wensen. Zijn die wensen wel legitiem? Dat moet eerst worden bewezen. Daarna moet nog worden aangetoond of ze uitvoerbaar zijn. Ten slotte heeft er een debat plaats over de wenselijkheid van die politieke wensen. Gelukkig beginnen de partijen elkaar aan te vallen, waardoor er wellicht een helder beeld ontstaat van de mogelijke politieke keuzes. Een eindeloze uitleg van partijprogramma’s maakt nu plaats voor politieke en soms ook persoonlijke confrontaties. Politieke debatten in de media maken dit zichtbaar.

Aanval op Jesse Klaver 

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher had de eer de aanval te openen. GroenLinks-voorman Jesse Klaver was zijn doelwit in WNL op Zondag: ‘Wij willen als PvdA dat gewone mensen naar hun werk kunnen. Maar dat kan met de plannen van GroenLinks niet meer. De gewone man gaat er in de maand te veel op achteruit. Dat is niet sociaal,’ aldus Asscher.

Interessant. Ik had niet kunnen vermoeden dat GroenLinks de PvdA zenuwachtig zou kunnen maken. Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem viel GroenLinks aan. De snelheid waarmee GroenLinks milieumaatregelen wil doorvoeren is ontwrichtend, sprak Dijsselbloem. De bezorgdheid bij de PvdA is begrijpelijk. Toch vind ik Jesse Klaver een grote aanwinst voor de politiek.

Bizarre ruzie Wilders en Rutte

RTL is intussen verwikkeld in een complete oorlog met Geert Wilders. De zender ontketende eerder deze maand een bizarre ruzie met Wilders en Rutte over het premiersdebat. Dat was gewoon dom van RTL. Ze hadden hiervoor allerlei constructies kunnen bedenken. Het lijkt nu net of RTL de tweestrijd tussen Rutte en Wilders niet ziet zitten. Dat is niet aan RTL, maar aan de Nederlandse kiezer. De opiniepeilingen laten bovendien zien dat een zo’n tweestrijd de realiteit is. Commercieel gezien is dit RTL-beleid ook niet echt slim te noemen.

Daarna ging de zender nog een stap verder in de oorlog tegen de PVV. RTL Nieuws interviewde Paul Wilders, de broer van Geert. Hij verwerpt de opvattingen van de PVV-leider. Niet echt wereldschokkend nieuws. Wilders’ broer deed zijn verhaal al een paar jaar geleden in de media. In het interview met RTL zegt Paul dat Geert Wilders geen tegenspraak duldt: ‘Wie Geert tegenspreekt, heeft afgedaan. Familie of niet.’  De PVV-leider reageerde woedend. ‘Wat een ongelooflijk laaghartig tuig is RTL Nieuws om mijn familie bij de campagne te betrekken. Walgelijk,’ twitterde Wilders.

Ik denk dat Wilders hier een punt heeft. Het is gewoon walgelijk. Wilders heeft er nu geen vertrouwen meer in dat hij door RTL op een eerlijke wijze zou worden behandeld. Daarom besloot Wilders om het Carrédebat op 5 maart – georganiseerd door Elsevier, RTL en BNR – af te zeggen.

RTL heeft het niet begrepen

RTL heeft het politieke debat beschadigd – juist in een tijd waarin burgers journalisten wantrouwen. Het is de taak van politici en niet van journalisten om in naam van ons, de burgers, aan het verkiezingsdebat deel te nemen. In Nederland hebben we geen traditie om de buren en de familieleden van politici te spreken over de kwaliteit van een politiek leider.

In de Nederlandse politieke traditie geldt dit als ranzig. Over hoe Wilders zijn fractie leidt, zijn we allang en zeer uitvoerig geïnformeerd. Niet op basis van een gesprek met Paul Wilders, maar naar aanleiding van informatie van fractiemedewerkers en afvallige PVV’ers.

Media zijn, als podium voor de debatten, in deze verkiezingen belangrijk. Helaas begrijpt RTL dat niet. Het arrogante gedrag van de zender is ronduit stuitend.