nederland

Ondanks geruzie op links, hoopt Klaver op samenwerking

19 februari 2017

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) haalde zaterdagavond hard uit naar de partij GroenLinks van Jesse Klaver (30). Op zondag richtte ook PvdA-leider Asscher zijn pijlen op de linkse partij. Ondanks alles, wil Klaver graag samenwerken met de sociaaldemocraten.

De ‘ruige’ plannen van GroenLinks zijn volgens Dijsselbloem ‘ontwrichtend’. Het hoge tempo waarin de partij van Klaver het beleid wil veranderen – vooral op het gebied van duurzaamheid – zullen grote gevolgen hebben voor ‘gewone’ gezinnen. Het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding en de strenge eisen die worden gesteld aan woningen op de huizenmarkt zullen Nederlanders met modale inkomens treffen, zegt de minister.

‘PvdA en GroenLinks moeten zich richten op VVD’

‘Omslag naar duurzame economie moet sneller maar laten we zorgen dat iedereen het kan meemaken. Samen vooruit, niet alleen de happy few,’ zegt Dijsselbloem, die de verkiezingsslogan van PvdA dankbaar gebruikt.

Aan tafel bij het politieke VPRO-programma Buitenhof zegt Klaver versteld te staan van de aanval op zijn partij. ‘Ik richt mijn pijlen liever op de VVD,’ zegt de jonge politicus. Nog steeds kijkt hij uit naar samenwerking met de PvdA na de verkiezingen: ‘Ik wil de liberalen uit de regering houden, en ik hoop daarbij te worden gesteund door de PvdA.’

Volgens Klaver moeten de partijen zich richten op ‘gevaren’ van uit de rechtse hoek. ‘Ik zou zeggen, kijk iets kritischer naar wat de VVD doet. Als je ziet dat daar wordt bezuinigd op de zorgtoeslag en op de huurtoeslag, op uitkeringen. Daar komt het gevaar vandaan, niet van ons.’

Gaan PvdA en GroenLinks straks samen regeren?

Klaver ziet een mogelijke regeringssamenwerking met de sociaaldemocraten wel ziet, en ook Asscher noemt GroenLinks in zijn ideale kabinetsformatie. De PvdA duikt het liefst in zee met CDA, SP en GroenLinks. Toch had Asscher ook kritiek op Klaver: zijn programma is volgens de PvdA-leider wel groen, maar niet zo sociaal.

‘Wij willen als PvdA dat gewone mensen naar hun werk kunnen,’ aldus Asscher. ‘Maar dat kan met de plannen van GroenLinks niet meer. De gewone man gaat er in de maand te veel op achteruit. Dat is niet sociaal.’

Politici spreken overigens al maanden over een mogelijke samenwerking tussen de linkse partijen. Oud-PvdA-lijsttrekker Job Cohen geeft zelfs aan nog voor de verkiezingen een overeenkomst te willen zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.