Bauke Schram

RTL houdt toch debat: deze partijen doen mee

14 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Het premiersdebat van RTL gaat toch door. In eerste instantie kondigde de zender aan het debat te schrappen nadat de PVV en de VVD zich afmeldden.

Het debat wordt nu gehouden tussen de vijf partijen die na de VVD en de PVV de grootste zijn. Volgens de Peilingwijzer van 12 februari gaat het in dat geval om GroenLinks, CDA, D66, PvdA en SP.

Wilders en Rutte haakten af

PVV-leider Wilders kondigde zondag aan zich af te melden voor het premiersdebat van RTL Nieuws. Hij wil niet komen omdat RTL niet vier, zoals eerder afgesproken, maar vijf lijsttrekkers had uitgenodigd. De zender zag zich daartoe gedwongen omdat op grond van de peilingen, waarop de zender de selectie wilde baseren, niet vier grootste partijen kunnen worden aangewezen.

Ook de VVD vond het aantal deelnemers te hoog. RTL gaf dinsdag aan dat het verschil tussen de SP en de PvdA te klein was om tot een verantwoord besluit te komen over de partijen die worden uitgenodigd voor het debat.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Veel kiezers willen meer informatie

De andere partijen hebben allemaal toegezegd mee te doen met het RTL-debat dat op 26 februari in de Rode Hoed in Amsterdam wordt gehouden. ‘We hebben gemerkt dat heel veel kiezers zoekende zijn en behoefte hebben aan meer informatie. Ze stellen ons actief die vraag,’ zegt Harm Taselaar, de hoofdredacteur van RTL Nieuws. ‘Ook onder de politieke partijen is er een breed gedeelde wens om prime time de degens te kruisen en kiezers te informeren over hun belangrijkste standpunten.’

RTL ‘ziet het als zijn taak’ om aan deze behoeften tegemoet te komen. RTL-journalist Frits Wester zal het debat voorzitten.  Het debat op RTL 4 live wordt uitgezonden.

Premier Rutte zegt teleurgesteld te zijn, maar legt zich neer bij de beslissing van RTL. ‘Ieder maakt zijn afwegingen. Ik respecteer dat. We wilden er twee, we accepteerden er vier, maar met vijf wordt het gewoon te veel. RTL heeft het volste recht om er vijf van te maken en wij hebben het recht om daar op te reageren.’

Hoewel er genoeg debatten zijn volgens Rutte, heeft het RTL-debat wel een ‘bijzondere opzet’. ‘Het is freefight: er zitten niet veel regels in, dus je kunt mooie dingen doen in zo’n setting.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.