Kwestie Typhoon heeft niets met racisme te maken

02 juni 2016Leestijd: 1 minuut
Typhoon werd op dinsdag staande gehouden door de politie Foto: ANP

Dat de succesvolle rapper Typhoon onlangs in Zwolle in zijn auto werd gecontroleerd door de politie, heeft niets met racisme te maken. Agenten handelen op grond van hun ervaring en lopende onderzoeken.

2016-04-27 11:43:10 ZWOLLE - Typhoon treedt op tijdens het slotfeest op het Broerenkerkplein tijdens Koningsdag in Zwolle. ANP ROYAL IMAGES FERDY DAMMANRacismedebat: ook coalitie is klaar met slachtoffergedrag

In het geval van Typhoon ging het om de combinatie van een jong ogende man in een dure auto. Ook zijn donkere huidskleur speelde een rol. Als hij uitsluitend om die reden was gecontroleerd, zou sprake zijn geweest van etnisch profileren.

Owetendheid

De reacties op het bericht van Typhoon zijn typerend voor de overspannen sfeer rond vermeende discriminatie en voor de onwetendheid over het werk van de politie. Leuk of niet, allochtonen zijn nu eenmaal oververtegenwoordigd in de misdaad.

Dat er een discussie is ontstaan over de vermeende gekleurde kijk van de politie is goed, maar voer die op basis van de feiten. Typhoon heeft nog voldoende tijd om na te denken over een zinnige bijdrage aan de video die minister Ard van der Steur (VVD) met zijn hulp wil laten maken. Op een gekleurd beeld zit niemand te wachten.