Racismedebat: ook coalitie is klaar met slachtoffergedrag

02 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Het racismedebat in Nederland laaide de afgelopen weken weer op Foto: ANP

Na de gebeurtenissen die het racismedebat in Nederland weer hebben aangewakkerd, is ook de coalitie klaar met de politieke correctheid. Zo zegt Halbe Zijlstra (VVD) dat hij af wil van de slachtofferrol die sommige allochtonen aannemen.

Nadat Sylvana Simons zich aansloot bij Beweging DENK, Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer stoppen als Zwarte Piet en rapper Typhoon naar eigen zeggen werd aangehouden in zijn dure auto vanwege zijn huidskleur, heeft heel Nederland het over racisme.

Fout

Syp-Wynia-76x76Syp  Wynia: ‘In Nederland loont het om je als slachtoffer op te stellen

‘Discriminatie is gewoon ontzettend fout, maar we moeten ook niet als er zoiets gebeurt het meteen in dat kader plaatsen,’ zei Halbe Zijlstra gisteren tegen de NOS over de kwestie rond Typhoon. ‘Laten we weer gewoon gaan doen en niet iedere discussie laten kapen door boze activisten of stokende politici die er alles aan ophangen,’ zegt de politicus in De Telegraaf.

Ook moet er een einde komen aan het feit dat mensen die zich kritisch uiten over de Islam of migranten, direct racist worden genoemd, vindt Zijlstra.

Politieke correctheid

2015-06-17 20:17:46 UTRECHT - Muhittin Aydin (voorzitter bestuur Westermoskee) krijgt de sleutel overhandigd tijdens in de deuropening van de Westermoskee. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSENArendo Joustra over het anti-anti-islamisme: ‘Kritiek op moslims is niet direct islamofobie

Het debat over racisme in Nederland werd in stand gehouden toen Sylvana Simons aankondigde dat ze aangifte ging doen van de vele beledigingen die zij over zich heen kreeg nadat ze zich twee weken geleden bij de politieke partij DENK voegde. Volgens het Openbaar Ministerie zullen alleen de meest extreme beledigingen worden onderzocht.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), keurde de ‘walgelijke vormen van racisme’ die werden geuit in reactie op het nieuws van Simons al af. ‘Het vervult mij met afgrijzen,’ zegt de politicus.  Zijn partijgenoot Ahmed Marcouch wil van de politieke correctheid in Nederland af. ‘Het is van belang dat dit wel besproken wordt,’ zei hij gisteren tegen het Radio 1-programma Stand.NL.