nederland

ISIS-sympathisanten: protesterend en escalerend

11 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Het Openbaar Ministerie en de gemeente Den Haag worstelen met een groep ISIS-sympathisanten die regelmatig protesteert en steeds fellere leuzen hanteert.

De vingers van de Haagse politie zullen ongetwijfeld al geruime tijd jeuken. Sinds vorig jaar probeert een club demonstrerende ISIS-sympathisanten hun het bloed onder de nagels vandaan te halen door bij demonstraties de grenzen van de wet op te zoeken.

Haat

De groep demonstranten bestaat uit een harde kern van zo’n vijftien jonge mannen tussen de twintig en dertig jaar oud, hoofdzakelijk uit de Randstad. De afgelopen jaren demonstreerden ze onder verschillende namen: Team Free Saddik (demonstratie tegen burqa-verbod, 2011), Behind Bars (demonstratie tegen film Innocence of Muslims, 2012), Onze Gedetineerden (demonstratie tegen gevangenschap Abu Imraan, 2013) en Free Aseer (Pro Gaza-demonstratie, 2014).

Eind december werd er voor de Belgische ambassade gedemonstreerd voor de vrijlating van Abu Imraam, kopstuk van Sharia4Belgium die in België is veroordeeld voor het aanzetten tot haat en geweld tegen niet-moslims. Een maand geleden protesteerde de groep voor de vrijlating van de 18-jarige Oussam C., alias Abou Yazeed, die onder meer wordt verdacht van het verspreiden van opruiende teksten.

Maar in feite maakt het niet uit wat het onderwerp van de demonstratie is. Steevast zijn dezelfde zwarte vlaggen in beeld met daarop de islamitische geloofsgetuigenis, wordt democratie verketterd, en wordt er geroepen om invoering van de sharia. Demonstranten bedekken hun gezichten met sjaals.

Provocateurs

Daarnaast spelen de demonstranten een kat-en-muisspel met de Haagse politie. Aanleiding was een via sociale media verspreide foto waarop ze met een ISIS-vlag op een voetbalveldje staan te zwaaien. Toen de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) de week erop de Haagse politie een barbecue met ISIS-vlag liet verstoren, kropen de provocateurs in de slachtofferrol.

Van Aartsen werd vergeleken met een nazi, de politie beschuldigd van moslimhaat. Sindsdien wordt de Haagse politie door de groep op sociale media geregeld door het slijk gehaald en uitgedaagd.

De meeste protesten stellen niet meer voor dan wat geschreeuw van enkele tientallen mannen die met vlaggen zwaaiden en ‘Allahu Akbar’ scanderen. Dat de politie niet ingrijpt en er steevast een vergunning voor een demonstratie wordt afgegeven, heeft het zelfvertrouwen van de groep gesterkt.

Bovendien, zo meldden bronnen aan Elsevier, is er voorafgaand aan de protesten vaak overleg met een huisadvocaat over hoever de retoriek kan gaan.

Omdat eerdere protesten ordentelijk verliepen, had de Haagse politie onvoldoende mankracht ingezet om de pro-Gaza-betoging in juli af te breken toen er (in het Arabisch) ‘Dood aan de Joden’ werd gescandeerd. De politie heeft inmiddels twee mannen opgepakt die meeliepen met deze demonstratie.

Volg Nikki Sterkenburg op Twitter

Dit artikel stond 2 augustus in weekblad Elsevier.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.