Nederlandse aanpak van terrorisme ‘voortreffelijk’, vindt EU

26 juni 2014Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse autoriteiten waren zich al vroeg bewust van het gevaar van jihadisten. Daardoor hebben zij een evenwichtig en intelligent antiterreurbeleid gevoerd.

Dat zegt Gilles de Kerchove, coördinator antiterrorisme van de Europese Unie, donderdag in Trouw.

Samenwerking

Volgens de Belg hebben onder meer de moorden op Pim Fortuyn in 2002 en Theo Van Gogh in 2004 de autoriteiten in Nederland op tijd wakker geschud.

‘Het beleid heeft blijk gegeven van een voortreffelijke samenwerking tussen alle betrokken diensten, politie, justitie, sociale diensten, dokters, internetspecialisten enzovoort, ‘ zegt de coördinator.

Wijkagent

De Kerckhove heeft vooral veel lof voor de rol van de wijkagent, omdat die belangrijk is bij het verzamelen van informatie. Op verschillende niveaus worden jongeren besproken en wordt de juiste aanpak van de mogelijke problemen uitgestippeld.

In Syrië zijn volgens de krant zo’n 11.000 buitenlandse jihadisten actief. Het merendeel van hen, zo’n 7.000, is afkomstig uit de Arabische wereld. Er zouden zo’n 120 jihadisten uit Nederland actief zijn Syrië en Irak.

Zij sluiten zich aan bij onder meer terreurbeweging ISIS, die door propagandafilmpjes en gruwelijke beelden aantrekkelijk is voor geradicaliseerde jongeren.